piątek, 16 stycznia 2015

Migdałowy, dwuwarstwowy pieczony naleśnik

Migdałowy pieczony naleśnik z grillowaną gruszką i granatem


Almond skillet pancake with grilled pear and pomegranate, for English scroll down


Nie wiem, czy tak miało wyjść.
Przeglądam przepisy, widzę uśmiechający się do mnie napis "migdałowy, pieczony naleśnik". Myślę sobie, o tak, na to masz dzisiaj ochotę Angie. Wchodzę do źródła, od razu rzuca mi się w oczy ten złoty, bardzo apetyczny naleśnik, patrzę na przepis, okej, wszystko mam. Zabieram się do roboty szybko zmieniając przepis dla swoich udogodnień i do piekarnika. Myślę sobie "ale będzie dobre, migdałowego jeszcze nie jadłam". Otwieram piekarnik, najszybciej, jak mogę robię zdjęcia, dobieram się do środka i... dwie warstwy? Jakim cudem!? Chyba nie powinno tak być... Nie zrażona próbuję, okazuje się być pyszne, jestem zadowolona, ale... dwie warstwy?
Tak, ten naleśnik ma dwie warstwy, co możecie zobaczyć na ostatnim zdjęciu. Nie pytajcie mnie proszę, jak to się stało, nie mam zielonego pojęcia. Coś, jakieś piekarnikowe moce sprawiły, że zamiast upieczonego w czystej postaci dutch baby, mam to. Ale co? Jak to nazwać? 
Warstwa dolna jest taka...mokra, ale zbita, z grudkami w postaci grubiej zmielonych migdałów. Wiem, dziwnie brzmi, ale taka właśnie jest, choć absolutnie nie jest surowa! Druga warstwa jest już pulchna, sucha i upieczona. Całość smakuje ciekawie, przyznam szczerze- dziwnie. Nigdy wcześniej nie jadłam niczego podobnego, więc byłam totalnie zahipnotyzowana smakiem.

Migdałowy, pieczony naleśnik z grillowaną gruszką i granatem
1- 2 porcje

składniki:
- 3 jajka
- 285 ml mleka
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej lub innej
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 gruszka
- garść pestek z granatu

Piekarnik nagrzać do 220 stopni- grzanie góra- dół. Do naczynka żaroodpornego włożyć łyżkę masła i wstawić do piekarnika na czas jego rozgrzewania.
W misce roztrzepać jajka do powstania piany, następnie wlać mleko, miód i sypkie składniki- wszystko wymieszać- masa będzie dosyć luźna.
Kiedy masło będzie roztopione a piekarnik rozgrzany, wyjąć naczynko z piekarnika i wlać do niego masę naleśnikową.
Całość piec ok 30 minut aż naleśnik urośnie, popęka i będzie bardzo rumiany.
Pod koniec pieczenia gruszkę pokroić na plastry i grillować na patelni grillowej.
Kiedy naleśnik będzie upieczony wyjąć go z piekarnika i ostudzić, po czym podawać z gruszką i granatem.
Smacznego!

Almond skillet pancakes with grilled pear and pomegranate
1- 2 portions

ingredients:
- 3 eggs
- 285 ml milk
- 50 g ground almonds
- 1 tablespoon all purpose flour
- 1 tablespoon honey
- pinch of salt
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1 tablespoon butter
- 1 pear
- one hanful pomegranate seeds

Preheat oven to 220 C. Add butter into a casserole dish and put into the oven until melted.
In a bowl lightly beat eggs, pour milk, honey and add dry ingredients. Stir to combine. The batter is liquid.
Remove casserole dish from the oven and pour butter into it. Take again into the oven and bake 30 minutes until golden brown.
Meanwhile grill pear in the grill pan. Remove pancakes from the oven, let cool for 5 minutes, top with grilled pear and pomegranate, serve.
Enjoy!






15 komentarzy:

  1. to może coś jak magiczne ciasto? Albo hmm.. ciut dłużej w piekarniku?
    Nie wiem, ale dostałam ślinotoku jak na to patrzę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja utknęłam na drugim zdjęciu-gruszka z granatem cuuudnie fotogeniczna! a naleśnik przesiąkł magią,nie pytaj się czemu,jedz,bo ja mam na niego wielką ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wygląda obłędnie, ślicznie prezentują się te gruszki i pestki granatu! Ja bym się nie przejmowała, najważniejsze że naleśnik jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś jakbyz ciastem magicznym czy coś się wydarzyło. Grunt, że dobre było!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, no to zaskoczył Cię ten naleśnik - ale na szczęście pozytywnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te dwie warstwy jeszcze bardziej intrygują i zachęcają do spróbowania przepisu :D Kto wie może komuś wyjdą nawet trzy? xD

    OdpowiedzUsuń
  7. cóż za apetyczny i niebanalny deser! mega!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja chyba oszaleję! co za cudownie podane, zaskakujące pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Aż się głodna zrobiłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naleśnik? Kochana, toż to naleśnior! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy! Takiego naleśnika jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. o rany! genialny ten nalesnik!

    Ps.Przypominam i serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...