niedziela, 17 kwietnia 2016

Chleb na zakwasie z mąką z pszenicy durum

Chleb na zakwasie z mąką z pszenicy durum

Durum flour sourdough bread, for English scroll down


Mąka z pszenicy durum ma w sobie coś tajemniczego. Wyglądem przypomina drobno zmieloną mąkę pszenną, ale kiedy dodamy j do chleba, pieczywo ma bardzo ładny, złotawy kolor. Ponadto powoduje, że miąższ jest bardziej zwarty i należy nie przesadzać z składaniem i mieszaniem ciasta, bo może to spowodować przeciążenie ciasta i chleb w konsekwencji będzie po prostu twardy. Przepisem, który mnie zainspirował był ten od Hamelmana, jednego z niekwestionowanych mistrzów chlebowych:)

Chleb na zakwasie z mąką z pszenicy durum
1 bochenek

składniki na zaczyn:
- 70 g mąki pszennej chlebowej
- 85 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 1 godzin.

składniki na chleb:
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 270 g mąki durum
- 300 g wody
- 10 g soli
- 25 g uprażonego na złoto sezamu

Do miski włożyć wszystkie składniki i wyrabiać/ mieszać do połączenia, niezbyt długo, ok 2- 3 minut w mikserze. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do fermentacji na 2 godziny, składając ciasto raz po godzinie. Po tym czasie ciasto uformować na kształt bochenka i włożyć złączeniem do góry do wysypanego mąką kosza chlebowego. Chleb przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrastania. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni.
Gotowy bochenek przełożyć na blachę do pieczenia, złączeniem do dołu, naciąć wierzch i wstawić do piekarnika, piec ok 40- 45 minut do mocnego zrumienienia.
Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Smacznego!

Durum four sorudough bread
1 loaf

ingredients for leaven:
- 70 g bread flour
- 85 g water

Combine all ingredients in a bowl, cover and set aside for 12 hours.

ingredients for bread:
- 180 g bread flour
- 270 g durum flour
- 300 g water
- 10 g salt
- 25 g toasted sesame

Combine all ingredients, including leaven in the bowl and stir until combined but not too long, about 2- 3 minutes with a stand mixer. Cover dough with a kitchen towel and set aside for 2 hour, folding after 1 hour. Take the dough out from the bowl and form round or oval shape and take into a floured bread basket smooth side down. Cover with the kitchen towel and set aside for another 2 hours.
Meanwhie preheat oven to 240 C.
Take dough onto a baking sheet smooth side up and cut the top of the dough. Take the bread into the preheated oven and bake 40-45 minutes until very gloden brown. Remove form the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!



5 komentarzy:

  1. Wgląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bochen przecudnej urody:)jak zawsze u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ciekawe, nie wiedziałam, że można piec chleb na mące makaronowej :) Ja zwykle udał Ci się ten chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo popieram wypiekanie samemu chleba- w dodatku na zakwasie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...