Bezglutenowe ciasto czekoladowo-cukiniowe z figami
Gluten free chocolate zucchini cak with figs, for English scroll down
Życie w Oslo nie rozpieszcza. Mamy mnóstwo problemów, które okazują się być naprawdę poważne i doprowadzające nas do stanu, gdzie myślisz: "okej, ale jaki jest plan...xxx??". Życie tutaj na początku jest ciężkie, należy załatwić milion spraw przed spokojnym snem. Nie mam pojęcia, co się wydarzy, chciałabym, żeby wszystko poukładało się tak, jak sobie zamierzyłyśmy, ale niektóre rzeczy są silniejsze od nas, więc tak naprawdę nie mam żadnej gwarancji, że zostaniemy tutaj dłużej. Nie można się jednak poddawać, wierzę, że przebrniemy przez ten pierwszy napór problemów a potem będzie o wiele lepiej. I lżej.
Ciasto, które mam dla Was jest barrdzoo czekoladowe i wilgotne. Nie rośnie zbyt wysokie i swoją strukturą przypomina ciągnące się brownie. Nie jest słodkie, więc jeśli nie lubicie tak mocno czekoladowych ciast, radzę dodać więcej "słodyczy":)
Bezglutenowe ciasto czekoladowo-cukiniowe z figami
forma 20 cm
składniki:
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g mąki z orzechów arachidowych
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g kakao
- 200 g startej na grubych oczkach cukinii, następnie odsączonej z wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 70 ml oleju rzepakowego
- 150 g miodu
- 50 ml mleka roślinnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4-5 fig
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Wszystkie suche składniki (oprócz cukru) wymieszać w misce. W osobnej misce wymieszać cukier z mokrymi składnikami do połączenia. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać tylko do połączenia. Dodać cukinię oraz posiekaną czekoladę i wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia a boki wysmarowane tłuszczem. Figi pokroić na półksiężyce i ułożyć n wierzchu ciasta.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 30- 40 minut. Patyczek wbity w środek ciasta nie może być mokry.
Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Gluten free chocolate and zucchini cake witg figs
20 cm round form
ingredients:
- 50 g almond meal
- 50 g almond meal
- 50 g peanut meal
- 50 g buckwheat flour
- 50 g corn flour
- 30 g cocoa powder
- 200 g grated zucchini, soaked from water
- 1/2 teaspoon baking soda
- 2 teaspoons gluten free baking powder
- 2 eggs
- 70 ml canola oil
- 60 ml milk (rice, soy, almond, etc.)
- 150 g honey- 50 g dark chocolate, chopped
- 4-5 figs
Preheat oven to 180 C.
In a bpwl combine all dry ingredients except sugar. In another bowl mix together sugar and all wet ingredients. Add dry ingredients into the wet and stir just only to combine. Add zucchini and chocolate and stir carefully.
Cut figs into wedges and add into the top of the cake. Take the cake into the preheated oven and bake approx. 30-40 minute. A toothpick inserted into the center of the cake shouldn't be wet.
Remove cake from the oven and set aside to cool. Next sprinke with icing sugar and serve.
Enjoy!
Wygląda magicznie :) Przepięknie :) a ze bez glutenu tym bardziej jestem w zachwycie:)
OdpowiedzUsuńKuszące. No daj troszkę, daaaj :-).
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta ze świeżymi figami:)
OdpowiedzUsuńoo waw ! wpraszam się na kawałek
OdpowiedzUsuńMmm, to ciacho to zdecydowanie coś dla mnie :) Przygotuję w kolejnym sezonie figowym (o ile nie zapomnę...).
OdpowiedzUsuńNiestety, coraz ciężej jest nowym obcokrajowcom w krajach skandynawskich. Trzymam kciuki, żeby udało się wszystko załatwić :)
To ciacho jest przewspaniałe! Ja ostatnio przestawiam się na wypieki, do których nie dodaje się cukru, więc na pewno skorzystam z tego przepisu :) I życzę powodzenia, aby wszystko w Norwegii się udało :)
OdpowiedzUsuńP.s. Na moim blogu pod relacją z Londynu trwa właśnie Liniowe Party - serdecznie zapraszam do dodania tam Twojego wpisu :)