niedziela, 13 listopada 2016

Dyniowe leniwe z karmelizowanymi burakami i figami

Dyniowe leniwe z karmelizowanymi burakami i figami

Pupmkin cheese gnocchi with caramelized beetroots and figs, for English scroll down


Karmelizowane buraki z rozmarynem to ostatnio moje ulubione zestawienie, kocham to połączenie smaków, szczególnie wtedy, kiedy pozwalam sobie na spore przyprawienie ich solą i pieprzem:) Wyobraźcie sobie, ale w Norwegii trudno o buraka, albo ja ich nie widzę, ale nie można ich kupić. Są za to różne dziwaczne owoce, które widzę pierwszy raz w życiu i ziemniaki, cała masa ziemniaków, różnych odmian. Ziemniaki są w Norwegii w zasadzie tańsze albo w tej samej cenie, co w Polsce. Norwedzy kochają ziemniaki. To mi w zasadzie sprzyja, bo bataty też nie są bardzo drogie i mogę, co jakiś czas pokusić się o ich pieczoną wersję, którą ubóstwiam! Z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem, mmhmm<3
Dyniowe leniwe to też coś, co uwielbiam, bo a) są dyniowe, b) bo to leniwe:)) Połączenie smaków, jak dla mnie jest świetne i wcale nie ma się wrażenia, że je się jakąś słodką potrawę. Rozmaryn i przyprawy przełamują słodycz karmelizowanych buraków i nadają całemu daniu wytrawnego charakteru, koniecznie do spróbowania!;)

Dyniowe leniwe z karemlizowanymi burakami i figami
3 porcje

składniki:
- 200 g puree dyniowego
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g mąki kukurydzianej+ do podsypywania
- 1 jajko
- 3 średnie buraki
- 2 łyżki masła
- 1.5 łyżki cukru trzcinowego
- 3 figi
- garść słonecznika
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz

Buraki ugotować lub upiec do miękkości. Następnie pokroić w kostkę.
Twaróg rozgnieść widelcem i dodać puree dyniowe oraz jajko, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać- masa będzie klejąca. Na podsypany blat wyłożyć ciasto i rolować wałki, następnie tępą końcówką noża odcinać kluseczki.
Na patelni roztopić masło, dodać buraki, cukier, rozmaryn i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć ok 2-3 minuty aż buraki będą błyszczące.
Słonecznik zrumienić na suchej patelni na złoto.
Dużą ilość wody zagotować z odrobiną soli. Następnie wrzucić kluseczki i gotować minutę po wypłynięciu na powierzchnię.
Leniwe przełożyć do buraków i tylko zamieszać.
Figi pokroić na ósemki.
Na talerz wyłożyć leniwe z burakami, dodać figi i posypać uprażonym słonecznikiem
Smacznego!

Pumpkin cheese gnocchi with caramelized beetroots and figs
3 portions

ingredients:
- 200 g pumokin puree
- 250 g farmer's cheese
- 100 g corn flour+ for rolling
- 1 egg
- 3 figs
- 3 medium beetroots
- handful sunflower seeds
- one bunch of rosemary
- salt, pepper

Cook or roast beetroots until tender, set aside to cool and cut into cubes.
Crush farmer's cheese with a fork and add puree and egg, mix until combine. Add flour and stir until combined- the dough is sticky, don't worry. Take the dough onto a floured surface and start to roll into rollers. Next cut rollers into small gnocchi.
Heat a frying pan with a butter over medium heat and then add beetroots, sugar, rosemary and season with salt and pepper, fry until glossy, about 2-3 minutes.
Brown sunflower seeds on a dry frying pan utnil gold.
Bring water to a boil with a pinch of salt, next add gnocchi and cook about 1 minutes after they have floated on the surface. Next drain and add into the beetrotts and just stir once or twice.
Cut figs in eights.
Take gnocchi on plates, add figs and sprinke with sunflower seeds, serve.
Enjoy!




2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaka na te buraki z rozmarynem! Jeszcze takich buraków nie jadłam, więc jestem bardzo ciekawa ich smaku. A leniwe dyniowe - to na pewno jest bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, to musiało smakować bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...