Sałatka makaronowa z cukinią, wędzonym łososiem i szpinakiem
Pasta salad with zucchini, smoked salmon and spinach, for English scroll down
W większości przypadków proste rozwiązania są najsmaczniejsze. Tak też jest w tym przypadku. Nic trudnego- parę podstawowych składników, dressing i jedzenie gotowe. Ta sałatka najlepiej sprawdzi się na przyjęciach lub, jako lunch do pudełka. Jest pożywna, zdrowa i co najważniejsze bardzo dobra. Tych parę składników wymieszanych ze sobą sprawia, że jedzenie w pracy wcale nie musi być takie nudne;)
Sałatka makaronowa z cukinią, wędzonym łososiem i szpinakiem
duża miska sałatki
składniki:
- ok 250 g makaronu penne pełnoziarnistego lub bezglutenowego
- 1 cukinia- ok 300 g
- 150 g wędzonego łososia
- 3 duże garście świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 2 łyżeczki musztardy o łagodnym smaku
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Cukinie pokroić w cienkie plasterki, łososia posiekać na mniejsze kawałki. Szpinak przemyć w zimnej wodzie.
W małej miseczce połączyć razem oliwę i ocet. Dodać musztardę, przyprawić solą i pierzem i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.
Do dużej miski wsypać makaron, łososia, cukinię i szpinak. Przed podaniem wymieszać z dressingiem.
Smacznego!
Pasta salad with zucchini, smoked salmon and spinach
one bowl of salad
ingredients:
- 250 g penne wholewheat or gluten free pasta
- 1 zucchini- about 300 g
- 150 g smoked salmon
- 3 big handful fresh spinach
- 3 tablespoon olive oil
- 2 teaspoon white wine vinegar
- 2 teaspoon mild mustard
- salt, pepper
Cook pasta al dente, following to directions on the package. Slice zuccini and cut salmon into smaller pieces. Wash spinach in the cold water and drain.
In a small bowl combine olive oil and vinegar. Add mustard and season with salt and pepper. Stir vigorously until well combined.
In the big bowl add pasta, zucchini, salmon and spinach. Add dressing just before serving and stir to combine and mix ingredients.
Enjoy!
Przecież wiadomo, że takie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńmakaron,cukinia,szpinak,,,ahh no dobra za rybą nie przepadam ale i tak bym zjadła!
OdpowiedzUsuńWygląda na zdrowe i pyszne. :)
OdpowiedzUsuń