wtorek, 8 sierpnia 2017

Biała kapusta w sosie curry z sosem sojowym

Biała kapusta w sosie curry z sosem sojowym

White cabbage in curry-soya sauce, for English scroll down


Inspiracją do wykonania tego przepisu była impreza pracownicza, na której mieliśmy sporo dobrego jedzenia. Jednym z nich była właśnie kapusta na zimno w orientalnym sosie. Bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić swoją wersję, jednak ja wolałam ją jeść na ciepło. Uważam, że jest to świetny sposób na wykorzystanie kapusty, a przy tym łatwy i pyszny. Jedyne, co należy pamięta to to, że kapusta powinna być miękka, ale nadał chrupiąca, nie rozgotowana, ponieważ zamiast ładnego dania, wyjdzie nam breja;)

Biała kapusta w sosie curry z sosem sojowym
ok 4 porcje

składniki:
- główka białej kapusty
- 2 marchewki
- 250 ml bulionu
- 100 ml sosu sojowego (bezglutenowcy- tamari)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Z kapusty wyciąć głąb. Do gotującej się wody wrzucić kapustę i gotować ok 30 minut lub więcej- liście powinny być miękkie ale nadal chrupiące!. Kapustę przepłukać zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, marchewkę w paski. Na 1-2 łyżka oleju kokosowego zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać kapustę, marchewkę oraz bulion, przykryć i dusić ok 10 minut aż warzywa zmiękną.
Do kapusty dodać pastę curry oraz pozostałe przyprawy. W misce połączyć sos sojowy, ocet, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Całość dodać do kapusty, wymieszać i gotować do zgęstnienia.
Podawać z ryżem.
Smacznego!

White cabbage in curry-soya sauce
about 4 portions

ingredients:
- 1 head white cabbage
- 2 carrots
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 250 ml stock
- 100 ml soya sauce or tamari
- 1 teaspoon white wine vinegar
- 60 g sugar
- 2 tablespoon corn strach
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon salt and pepper
- 1 teaspoon red curry paste

In a big pot bring salted water to a boil. Cut the bottom of the cabbage out (the tough part) and take into the boiling water, cook approx 30 or more minutes until leaves will be soft but still bit crispy. Drain with cold water and divide into smaller pieces
Cut onion and garlic into cubes, carrot into stripes. Heat a frying pan with 1-2 tablespoon coconut oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry 30 seconds more. Add carrot, cabbage and stock, bring to boil and simmer covered 10 minutes until tender. Add curry paste and all seasons.
In a bowl combine soya sauce, sugar, vinegar and corn strach. Next add into the cabbage and cook until thickened.
Serve with rice.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
    Ale też wolę takie dania na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...