czwartek, 17 sierpnia 2017

Wegańskie lody czekoladowe z pistacjami i granatem

Wegańskie lody czekoladowe z pistacjami i granatem

Vegan chocolate ice creams with pistachio and pomegranate, for English scroll down


Lato trwa, szczególnie w Polsce. Kiedy dzwonię do mamy, zawsze mówi mi, jak jest ciepło i jak nie da się oddychać. W Norwegii nie ma takich afrykańskich upałów, ale nadal jest ciepło, co mnie oczywiście cieszy:)
Na upały najlepsze są lody, a ja lody uwielbiam, więc chętnie szukam przepisów na domowe. Ten przepis jest na tyle ciekawy, ponieważ lody są wegańskie. Są kremowe i nie ustępują smakiem tradycyjnym, jednak należy pamiętać, że trzeba je wyjąć odpowiednio wcześniej przed podaniem, ponieważ mrożą się dosyć mocno. Ich najlepszą recenzją są słowa mojego testera, który z reguły nie lubi lodów, a tych poprosił o dokładkę;)

Wegańskie lody czekoladowe z pistacjami i granatem
ok 1 litra lodów

składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
- 150 g cukru
- 50 g kako
- 100 g gorzkiej czekolady
- duża pestek granatu
- 100 g pistacji

Dzień przed robieniem lodów należy wstawić mleko kokosowego do lodówki na całą noc.
Następnego dnia oddzielić wodę kokosową od śmietanki kokosowej. Wodę kokosową wmieszać z cukrem i kakao. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Schłodzić w lodówce.
Śmietankę kokosową ubić na sztywno. Czekoladę powoli dodawać do śmietanki i mieszać delikatnie do połączenia. Dodać posiekane pistacje i granat i jeszcze raz wymieszać, przelać do formy i ozdobić pistacjami i granatem. Wstawić do zamrażalki na całą noc. Przed podaniem wyjąć ok 20-30 minut wcześniej.
Smacznego!

Vegan chocolate ice creams with pistachio and pomegranate
about 1 liter ice creams

ingredients:
- 400 ml coconut milk
- 150 g sugar
- 50 g cocoa powder
- 100 g dark chocolate
- 100 g pistachios, chopped
- handful of pomegranate seeds

Day before take coconut milk in the fridge overnight.
Next day separate coconut water from coconut cream. Combine coconut water with cocoa and sugar. Add chopped dark chocolate and heat until combined. Take to the fridge and cool.
Beat coconut cream until stiff peaks,, next gradually and chocolate, stirring until combined. Pour into the pan , sprinkle with pomegranate and pistachio and take into the freezer overnight.
Before serving take out from the freezer at least 20-30 minutes.
Enjoy!





4 komentarze:

  1. Och chyba zaczęłabym najpierw od zjedzenia pistacji:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. super! będę próbować, mam wrażenie, że ta kremowa czekoladowa wersja z mleka kokosowego jest moją ulubioną! :) zawsze robię z awokado, tym razem stawiam na Twój pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też nie przepadam z upałami ale o dziwo dzisiaj rozpoczęłam urlop pogodą deszczowa i chłodną i ma tak być calutki tydzień! ufff!
    a lody wyglądają bosko! i te pistacje... mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mają apetyczny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...