czwartek, 24 sierpnia 2017

Sernik czekoladowy z czereśniami i borówkami

Sernik czekoladowy z czereśniami i borówkami

Chocolate cheesecake with sweet cherries and blueberries, for English scroll down


Ten sernik to ukoronowanie czekolady. Już od dawna chciałam zrobić bardzo czekoladowy i ciężki sernik. Uwielbiam takie ciasta i pomimo, że jeden kawałek wystarczy, zawsze kroję sobie trochę większy, bo wiem, że zjem, choćbym miała godzinę jeść. Tak lubię. 
Ten sernik jest właśnie taki, zbity, ciężki, mokry i czekoladowy. Idealny z letnimi owocami, które orzeźwiają nieco jego smak. 
Jeśli lubicie takie wypieki to szczerze go Wam polecam, sporo osób go jadło i każdemu smakował;)

A już jutro lecę na parę dni do Polski! Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć całą rodzinę i przyjaciół. Czekam mnie też długo wyczekiwane wesele mojej przyjaciółki, więc na pewno nie będę się nudzić;) Wracam jednak już w poniedziałek, więc do zobaczenia!

Sernik czekoladowy z czereśniami i borówkami
tortownica 24 cm

składniki na spód:
- 300 g ciasteczek oreo z nadzieniem
- 60 g masła

Piekarnik rozgrzać do 180 C- grzanie góra-dół.
Ciasteczka rozkruszyć w blenderze na piasek i połączyć z roztopionym masłem. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka. Rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 10 minut, następnie ostudzić.

składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 200 g cukru
- 100 ml śmietany kremówki
- 40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Na dno piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą.
Twaróg zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia. Mąkę, budyń i kakao wymieszać w misce, po czym dodać do masy serowej razem z kremówką. Zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie powoli dodawać ostudzoną czekoladę i miksować na małych obrotach ponownie tylko do połączenia. Masę wylać na zimny spód i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 120 C. i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie sernik powinien być ścięty. Wyłączyć piekarnik i zostawić na 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie przenieść na blat i ostudzić całkowicie. Kiedy sernik będzie ostudzony przenieść na całą noc do lodówki.

składniki na polewę:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok 300 g czereśni
- 125 g borówek

Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia po czym przelać do posiekanej czekolady. Odstawić na moment, po czym mieszać do powstania masy czekoladowej. Odstawić do zgęstnienia i polać ciasto polewą. Ciasto udekorować czereśniami i borówkami
Smacznego!

Chocolate cheesecake with sweet cherries and blueberries
24 cm round form

ingredient for crust:
- 300 g oreo cookies with filling
- 60 g butter

Preheat oven to 180 C. Line bottom of the baking form with parchment paper.
Blend oreo with melted butter, then add to the baking form. Fil the bottom and sides and put into the preheated oven, bake 10 minutes, then set aside until cool.

ingredients for cheesecake:
- 1 kg farmers cheese, grounded three times
- 200 g sugar
- 4 eggs
- 100 ml heavy cream
- 2 tablespoon cocoa powder
- 40 g vanilla custard powder
- 2 tablespoons all purpose flour
- 200 g dark chocolate, melted and cooled

Preheat oven to 180 C. Take casserole dish with water on the bottom of the oven.
Mix cheese and sugar until blended. Add one egg at a time, mixing just until combined. Stir cocoa powder, flour and custard in a bowl, then add to the cheese with heavy cream, mix just until combined. Next gradually add chocolate and again mix just until combined. Pour cheese onto the cookies and take into preheated oven, bake 15 minutes. Next reduce temperature to 120 C and bake another 90- 100 minutes. Turn off the oven and let cheesecake stay in the oven 15 minutes. Next open the oven doors and set aside for 30 minutes. Take out from the oven and set aside until cool completely, then take into the fridge overnight.

ingredients for glaze:
- 100 ml heavy cream
- 100 g dark chocolate, chopped
- approx. 300 g sweet cherries
- 125 g blueberries

Bring heavy cream almost to a boil and then add to the chocolate. Wait 30 second and star stirring to make chocolate glaze. Set aside to make it thicker, preferably in the fridge. Pour cheesecake with glaze and add fruits.
Enjoy!









8 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...