wtorek, 15 sierpnia 2017

Sałatka z czereśniami, kurczakiem i awokado

Sałatka z czereśniami, kurczakiem i awokado

Sweet cherry, chicken and avocado salad, for English scroll down


Bardzo lubię, kiedy w daniu, które celowo ma być na słono, pojawia się słodki akcent. Czereśnie, które kupiłam był tak słodkie, że o mało co nie zjadłam wszystkich przed dodaniem ich do sałatki:) W tym połączeniu najpierw czujemy słony ser, potem delikatnie przechodzi w słodycz czereśni, żeby na końcu zaznaczyć smak szpinaku otulonego dressingiem z octem balsamicznym. Pod drodze można wyczuć oczywiście kurczaka i awokado, które świetnie zamykają całość. Jest to świetna sałatka na upały, kiedy za bardzo nie chce nam się jeść albo, kiedy po prostu nie mamy siły kotlić się w kuchni, która osiągnęła temperaturę godną pustyni z włączonym piekarnikiem przy okazji. A w Norwegii też potrafi przypiec, więc miejcie się na baczności;)

Sałatka z czereśniami, kurczakiem i awokado
4 porcje

składniki na dressing:
- 50 ml oliwy
- 2 łyzki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, odstawić.

składniki na sałatkę:- 250 g szpinaku
- 400 g czereśnie- wydrylowanych
- 500 g piersi z kurczaka, oczyszczonej
- 2 awokado
- 150 g fety
- 1 mała czerwona cebula

Czereśnie przekroić a pół, awokado pokroić w paski, cebulę w piórka, fetę pokruszyć.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. 
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać dressing i wymieszać, podawać od razu.
Smacznego!

Sweet cherry, chicken and avocado salad
4 portions

ingredients for dressing:
- 50 ml olive oil
- 2 tablespoon balsamic vinegar
- 1 teaspoon honey
- pinch of salt and pepper

Combine all ingredients in a bowl and set aside.

ingredients for salad:
- 250 g fresh spinach
- 400 g sweet cherries, pitted
- 2 avocados
- 150 g feta cheese
- 1 small red onion

Cut cherries in half, avocados and onion in stripes and crumble the cheese. Cut chicken into cubes, season with salt and pepper and fry on a frying pan with olive oil until golden.
In a bowl combine all ingredients, add dressing, mix and serve immediately.
Enjoy!





3 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda:) nie dodawałam nigdy czereśni do dań,sałatek itp:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym, bo wygląda wspaniale 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, też uwielbiam takie słodkie akcenty w wytrawnych daniach :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...