sobota, 9 grudnia 2017

Naleśniki piernikowe jęczmienne z sosem żurawinowym

Naleśniki piernikowe z sosem żurawinowym

Gingerbread barley crepes with cranberry sauce, for English scroll down


Temat naleśników zawsze można zinterpretować w taki sposób, aby pasowały do każdej okazji. Tym razem zbliżają się święta, w ogóle grudzień jest takim miesiącem, gdzie wszędzie czujemy zapach cynamonu, gotującej się żurawiny czy pieczonej szynki. Muszę przyznać, że lubię ten miesiąc, szczególnie teraz, kiedy mam w mieszkaniu cudowną atmosferę świąteczną i mogę przygotowywać się do świąt z rodziną nie tylko wtedy, kiedy jestem w pobliżu. Do tego wszystkiego jest mała czarna istota, która powoduje u mnie tzw. "heart melting". Nasza cudna Mia, staffordshire bull terrier, która zawładnęła życiem całego mieszkania i zmieniła jego reguły całkowicie. Nie zdawałam sobie sprawy, ile miłości, radości i pozytywnej energii może wprowadzić pies do domu. Nie wyobrażam sobie, jak mogliśmy bez niej żyć, na pewno było jakoś tak... cicho:)
Tak więc piernikowe naleśniki z mąki jęczmiennej polecają się na świąteczne i przedświąteczne śniadania;)

Naleśniki piernikowe jęczmienne z sosem żurawinowym
ok 8-9 naleśników

składniki na naleśniki:
- 160 ml wody
- 160 ml mleka- u mnie migdałowe
- 160 g mąki jęczmiennej
- 3 jajka
- 50 g roztopionego masła lub na przykład oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki goździków mielonych

Suche składniki połączyć w misce. W osobnej misce połączyć mleko, wodę, jajka oraz masło, następnie wlać do suchych składników i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zostawić na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obydwu stron. Uwaga! Naleśniki jęczmienne są delikatne, należy je dobrze zrumienić z jednej strony przed przewracaniem ich na drugą stronę.

składniki na sos żurawinowy
- 250 g żurawiny
- 100 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- jogurt naturalny do podania- u mnie sojowy

Żurawinę, cukier i sok z cytryny połączyć  garnuszku, dolać odrobinę wody i gotować aż żurawiną się rozpadnie- ok 10-15 minut.

Naleśniki podawać z jogurtem oraz sosem żurawinowym.
Smacznego!

Gingerbread barley crepes with cranberry sauce
8-9 crepes

ingredients for crepes:
- 160 ml water
- 160 ml milk- I used almond milk
- 160 g barley flour
- 3 eggs
- 50 g melted butter or coconut oil
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon cardamon
- 14 teaspoon nutmeg
- 1/8 teaspoon cloves
- pinch of salt

In a bowl combine all dry ingredients. In another bowl mix eggs, milk, water and butter until incorporated. Add wet ingredient into the dry and whisk until no lumps. Set aside for 30 minutes.
Fry pancakes on both sides- barley crepes are delicate, so first make sure one side is golden before you flip them on the other side.

ingredients for cranberry sauce:- 250 g fresh cranberries
- 100 g sugar
- juice of 1/2 lemon
- plain yogurt- I used soy yogurt

In a small pot combine cranberries, sugar and lemon juice, cook until cranberries have been crushed- around 10-15 minutes.
Serve crepes with yogurt and sauce.
Enjoy!



2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...