poniedziałek, 11 grudnia 2017

Pierniczki pfeffernüsse

Pierniczki pfeffernüsse


Pfeffernüsse gingerbread cookies, for English scroll down


Uwielbiam próbować nowych pierników. Zresztą uwielbiam wszystkie rodzaje pierników. Kiedy zobaczyłam przepis na te pierniczki, wiedziałam, że muszę je zrobić. Co jest w nich takiego ciekawego? A to, że zawierają biały pieprz i można je upiec kilka dni przed świętami. Są słodkie, miękkie i bardzo korzenne, czyli zawierają wszystkie plusy posiadania pierniczków w domu. Koniecznie sprawdźcie, jak smakują. Ja i moi znajomi bardzo się z nmi polubiliśmy;)

Pierniczki pfeffernüsse
ok 30 sztuk

składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 30 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g miodu
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 70 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyzeczki białego pieprzu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki goździków

Suche składniki wymieszać w misce. Do garnuszka dodać cukier, masło, mleko i miód. Gotować aż składniki połączą się. Następnie wystudzić. Nadal ciepłą miksturę przelać do suchych składników i wymieszać. Dodać jajko i zagnieść ciasto- będzie lekko klejące. 
Piekarnik rozgrzać do 180 C- grzanie góra- dół.
Z masy rolować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe pierniczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut. Wystudzić całkowicie.

składniki na lukier:
- 400 g cukru pudru
- kilka łyżek wody

Do cukru pudru dodać kilka łyżek wody i utrzeć na lukier- Lukier powinien być gęsty ale nadal lekko lejący. Gotowym lukrem ozdabiać pierniki. 
Smacznego!

Pfeffernüsse gingerbread cookies
about 30 gingerbreads

ingredients:
- 320 g all purpose flour
- 300 g ground almonds or walnuts
- 100 g sugar
- 100 g honey
- 70 g butter
- 1 egg
- 3 tablespoons milk
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/4 teaspoon white pepper
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/8 teaspoon cloves

Sift dr ingredients to a bowl. In a pot combine sugar honey, milk and butter. Cook until melted then cool. Add still warm mixture into the dry ingredients and stir to combine, add egg and knead dough- it will be a bit sticky. 
Preheat oven to 180 C. Line baking sheet with parchment paper.
Form walnut sized balls with wet hand and put onto the baking sheet. Take gingerbread cookies into the preheated oven and bake around 15 minutes. Cool completely.

ingredients for icing:
- 400 g icing sugar
- several spoons of water

Add water to the icing sugar and beat until combined- Icing should be thick. Decorate all gingerbread cookies.
Enjoy!







5 komentarzy:

  1. Ło Matko! jak dawno u Ciebie byłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  3. No przyprawy bardzo interesujące, trzeba będzie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne!
    W Danii też się robi pieprzne orzeszki, ale to coś zupełnie innego :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...