Pistachio cake with pomegranate for English scroll down
Granat kojarzy mi się z owocem miłości a do tego pięknie się fotografuje i pięknie wygląda w potrawach, nadając im szlachetnego wdzięku. To dlatego będzie to moja pierwsza propozycja walentynkowa dla Was. Może nie wygląda zbyt "miłośnie" ale na pewno podbijecie tym ciastem podniebienia wielu osobom.
Ciasto jest wilgotne, słodkie i ma piękny żółto-zielony kolor. Granat nadaje mu orzeźwienia i świetnie komponuje się z ciastem. Zjadłam tego ciasta dosyć sporo i wcale nie chciałam przestać.
Ciasto pistacjowe z granatem
forma 24 cm z kominem
składniki:
- 200 g pistacji
- 220 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- skórka z jednej pomarańczy
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Pistacje zmielić na mąkę. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mąkę pistacjową i skórkę z pomarańczy, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy i piec 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
pozostałe składniki:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- garść pistacji i granatu
Czekoladę roztopić z masłem, trochę ostudzić i polać ciasto. Udekorować pistacjami i granatem.
Smacznego!
Pistachio cake with pomegranate
24 cm bundt cake form
ingredients:
- 200 g pistachios
- 220 g butter at room temperature
- 200 g sugar
- 4 eggs
- zest of 1 orange
- 70 g all purpose flour
- 1 teaspoon baking powder
Preheat oven to 180 C.
Blend pistachios until flour. Sift all purpose flour with baking powder and add pistachio meal and orange zest, set aside.
Beat butter with sugar until light and fluffy. Add one egg at a time, mixing well before adding next egg. Add dry ingredients and stir until incorporated.
Butter cake form and sprinkle with breadcrumbs. Add batter, even with a spoon and add to the preheated oven. Bake 50 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove form the oven and set aside to cool completely.
remaining ingredients:
- 75 g dar chocolate
- 40 g butter
- handful of pistachios and pomegranate
Melt chocolate with butter, set aside to cool. Next pour chocolate onto the cake and sprinkle with pistachios and pomegranate.
Enjoy!
Nawet w połogu mam ochotę zrobić to ciasto 😍 Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńEkskluzywne ciacho 👌 Wyszło pysznie 😋
UsuńWygląda pięknie ! :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu... Mam ogromną ochotę na coś pistacjowego! :)
OdpowiedzUsuń