piątek, 2 lutego 2018

Semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe

Semlor- bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną

Semlor- sweet Swedish buns with marzipan and whipped cream, for English scroll down


Szwedzi swój Tłusty Czwartek obchodzą w zasadzie we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. I choć nasze pączki bardzo kuszą, te szwedzkie odpowiedniki są równie pyszne. W Norwegii semlor są również popularne ale tutaj je się jeszcze nieco odmienną bułeczkę, polaną polewą czekoladową.
Chciałam już od bardzo bardzo dawna zrobić te bułeczki. kusiły mnie niesamowicie swoim puszystym wyglądem. W końcu zdecydowałam się na ich zrobienie i powiem tak, zniknęły w dwa dni. Oczywiście podzieliłam się nimi, bo gdybym miała je wpakować sama, to mogłoby się to dla mnie źle skończyć. Dla mnie najlepszy jest marcepanowy środek i lekko rozmokłe ciasto od ciepłego mleka, bo tak powinno się je jadać.
Zdecydowanie polecam Wam te bułeczki na nadchodzący Tłusty Czwartek, świetnie się wpisują w klimat karnawałowy;)

Semlor
ok 11 bułeczek

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g roztopionego masła
- 60 g cukru
- 7 g drożdży suchych instant
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 240 ml ciepłego mleka

Mleko połączyć z kardamonem, cukrem i drożdżami, wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę przesiać z solą do dużej miski. Dodać miksturę i zacząć wyrabiać. Kiedy składniki się połączą dodać masło, następnie ugniatać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na ok 11 równych części. Uformować kulki i przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrastania.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut do zrumienienia. Wyjąć i ostudzić, następnie czubki bułeczek odciąć a środek odrobinę wydłubać, żeby powstało zagłębienie.

pozostałe składniki:
- 200 g masy migdałowej (w Skandynawii można kupić w prawie każdym sklepie z niezłym składem)
- 600 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru

Do zagłębień bułeczek włożyć masę marcepanową. Kremówkę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Na bułeczkę wycisnąć kremówkę i przykryć czubkiem. Posypać cukrem pudrem i podawać z ciepłym mlekiem.
Smacznego!

Semlor
about 11 buns

ingredient for dough:
- 500 g all purpose flour
- 60 g sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon cardamon
- 7 g dry instant yeast
- 1 egg
- 60 g melted butter
- 240 ml lukewarm milk

Combine milk, sugar, yeast and cardamon in a sauce pan, mix and set aside for five minutes. Sift flour with salt to the big bowl. Add egg to the mixture and stir well. Next add mixture into the flour and stir to incorporated. Add butter and knead until elastic and soft. Take to the bowl, cover with kitchen cloth and set aside in warm place for rising- around 1.5 hours.
Deflate dough and divide into 11 equal buns, form into balls and put onto the baking sheet lined with parchment paper. Cover with kitchen cloth and set aside for 30-40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180C.
Spread combined egg with splash of milk onto the buns and take into the preheated oven, bake around 20 minutes until golden. Take out from the oven and set aside until cool. Next cut the top of the buns and make hole in the center of the buns.

remaining ingredients:- 200 g almond paste (In Scandinavia you can buy it in every shop)
- 600 ml heavy cream
- 2-3 tablespoons icing sugar

Add almond paste into the holes of buns. Whip cream until whipped, in the middle of beating add icing sugar. Pipe cream onto the buns and cover with top of the buns. Sprinkle with icing sugar and serve with warm milk.
Enjoy!






3 komentarze:

  1. Ptysie w innym wymiarze 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są po prostu przepiękne! O bułeczkach przez przyzwoitość nawet nie przypominam, wyglądają cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie smakowite zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...