sobota, 24 lutego 2018

Placuszki bananowe z mąki jęczmiennej

Barley banana pancakes, for English scroll down



Szybkie w zrobieniu, pyszne i sycące. Tak można je określić. Placuszki zawsze będą na wysokim miejscu na mojej śniadaniowej liście. Oczywiście uwielbiam inne śniadania, ale do placuszków wracam zawsze i bardzo często. Tym razem postanowiłam zrobić placuszki z mąki jęczmiennej, której bardzo lubię używać i dodawać je jako dodatkowy składnik. Placuszki są słodzone bananem, jednak jeśli to dla Was za mało, można użyć miodu albo syropu klonowego. Serdecznie polecam!

Placuszki bananowe z mąki jęczmiennej
ok 20 sztuk

składniki:
- 200 g mąki jęczmiennej
- 2 jajka
- 2 banany, rozgniecione na papkę
- 250 ml mleka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- miód lub syrop klonowy, opcjonalnie

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać do miski. W osobnej misce połączyć jajka, banany i mleko. Do mąki dodać mokre składniki i wymieszać tylko do połączenia. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoto. 
Smacznego!

Barley banana pancakes
around 20 pancakes

ingredients:
- 200 g barley flour
- 2 eggs
- 2 bananas, smashed
- 250 ml milk
- 1 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- pinch of salt
- honey or maple syrup for sweetness, optional

Sift flour, salt, baking powder and baking soda in a bowl. In another bowl combine eggs, bananas and milk. Add wet ingredients into the dry and stir just until combined. Fry pancakes on both sides until golden.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...