środa, 10 października 2018

Jaglany Dutch Baby z pieczonym bakłażanem i jajkiem sadzonym

Millet Dutch Baby with baked aubergine, for English scroll down


Zniknęłam ostatnio znowu na jakiś czas, jednak tym razem było to spowodowane moimi upragnionymi wakacjami, o których zapewne powstanie osobny post. Wszystko, co najlepsze, szybko się kończy, więc powróciłam znowu do swoich starych obowiązków, do pracy i oczywiście do Norwegii. Różnica temperatur była trochę wysoka, jednak wracaliśmy z Polski, nie z Włoch, więc było trochę łatwiej przełknąć buchający wiatr na lotnisku w Sandenfjord. Szczerze mówiąc cieszę się, że wróciłam. Czas wakacji jest błogi, natomiast mnie po jakimś czasie zaczyna to męczyć. No i samolot. Wciągu trzech tygodni podróżowaliśmy samolotem bardzo często, a ja, nie wiem czy wiecie, nienawidzę latać. Okropnie mnie to również męczy, niby dwie godziny lotu, ale swoje trzeba na lotnisku odstać, potem trzeba wrócić z lotniska do domu, co zajmuje prawie tyle samo czasu, jak sam lot. W przyszłym roku mamy plany na wakacje w bardziej odległym miejscu, chyba od dzisiaj muszę zacząć przygotowywać się psychicznie do lotu trwającego 10 godzin....
Na powitanie mam dla Was wspaniały przepis na pieczonego naleśnika w wersji słonej i jaglanej! Nie wyrasta może tak spektakularnie, ale jest bardzo smaczny, trzeba spróbować!

Jaglany Dutch Baby z pieczonym bakłażanem i jajkiem sadzonym
2 porcje

składniki na naleśnika:
- 120 g mąki jaglanej
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- sól pieprz do smaku
- 20 g masła

Piekarnik nastawić na 200 C- termoobieg i wsadzić naczynie do zapiekania.
Mleko połączyć z jajkami, następnie dodawać mąkę i mieszać cały czas. Przyprawić solą i pieprzem. Masło dodać do naczynia i poczekać aż się roztopi. Masę wlać do naczynia z roztopionym masłem i piec ok 20 minut do rumianego koloru. W tym samym czasie włożyć warzywa do piekarnika (przepis poniżej).

pozostałe składniki:
- 1 średni bakłażan
- 2 marchewki
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Bakłażana pokroić w kostkę, marchew w plastry. Warzywa polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i wymieszać, przełożyć na blaszkę do pieczenia. Włożyć do piekarnika razem z naleśnikiem i piec 20 minut.
Chwilę przed wyjęciem naleśnika i warzyw z piekarnika, usmażyć jajka na patelni.
Naleśnika podawać z warzywami i jajkiem.
Smacznego!

Millet Dutch Baby with baked aubergine end fried eggs
2 portions

ingredients for Dutch Baby:
- 120 g millet flour
- 125 m milk
- 2 eggs
- 20 g butter
- salt and pepper to taste

Preheat oven to 200 C. Put casserole dish into the oven.
Whisk milk and eggs together. Gradually add flour and whisk until combined. Season with salt and pepper.
Add butter to the casserole dish and wait until melted. Pour millet batter and take to the preheated oven together with vegetables (recipe below) and bake approx. 20 minutes.

ingredients for vegetables:
- 1 medium aubergine
- 2 carrots
- olive oil
- salt pepper to taste
- 1/2 teaspoon smoked paprika
- 2 eggs

Cut aubergine into cubes and carrot in stripes. Pour olive oil, season with salt, pepper, smoked paprika and mix everything. Toss onto baking sheet and bake together with Dutch Baby.
Just before taking out Dutch Baby and vegetables form the oven, fry eggs on a frying pan.
Serve Dutch Baby with vegetables and egg.
Enjoy!



2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...