wtorek, 23 października 2018

Tarta buraczana z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Beetroot tart with goat cheese and caramelized onion, for English scroll down


Co to był za szalony tydzień! Moi rodzice przyjechali do mnie na małe wakacje, więc poświęciłam im 100% swojej uwagi, w zamian za nieprzespane noce i bardzo długie dni i bolące nogi. Mam jednak nadzieję, że im się podobało. 
Ostatnio dużo się dzieje, blog schodzi na drugi plan. Myślę jednak, że teraz moje życie trochę się w końcu uspokoi i będę miała więcej czasu na wymyślanie nowych przepisów, tym bardziej, że sezon na moją ukochaną dynie w pełni!
Ta tarta to cudo, zjedliśmy ją we dwójkę w bardzo ekspresowym tempie, ponieważ nie mogliśmy się oderwać. Serdecznie Wam ją polecam, szczególnie na zimniejsze jesienne dni. Już sam jej kolor sprawi, że będziecie mieli lepszy humor;)

Tarta buraczana z kozim serem i karmelizowaną cebulą
forma na tartę 28 cm

składniki na spód:
- 125 g mąki gryczanej
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko 
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 190 C.- grzanie góra-dół.
Mąki połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierać na kruszonkę. Dodać jajko, wymieszać i szybko uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wsadzić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wyłożyć formę ciastem i nakłuć spód ciasta widelcem Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać obciążenie Tartę wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut.
Po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić. 

składniki na nadzienie:
- 5 średnich buraków
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 jajka
- 4 średnie cebule
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 180 g koziego sera

Buraki ugotować lub upiec do miękkości, wystudzić i zetrzeć na tarce. z grubymi oczkami. 
Cebulę pokroić w piórka Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok 20 minut do zrumienienia. Dodać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć 10 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny i smażyć kolejne 10 minut. Wystudzić.
Piekarnik nastawić na 190 C., grzanie góra-dół.
W misce połączyć buraki, jajka, cebulę, kardamon, tymianek, sól oraz pieprz. Całość wyłożyć na podpieczony spód. Ser pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Tartę włożyć do piekarnika i piec ok 45 minut. Wyjąć, wystudzić chwilę i podawać z ulubioną sałatką.
Smacznego!

Beetroot tart with goat cheese and caramelized onion
28 cm tart form

ingredients for crust:
- 125 g buckwheat flour
- 125 g all purpose flour
- 1 egg
- 125 g cold butter
- 1/2 teaspoon salt

Preheat oven to 190 C.
In a bowl combine flours and salt. Add cold, cubed butter and crush with fingers until crumbles. Add egg, stir and quickly form the bowl. Wrap in plastic foil, flatten to a disc shape and take to the fridge for an hour. After this time take out crust from the fridge, roll out into 3-4 mm thick crust and fill up the tart form. Prick bottom of the crust with fork. Next put aluminium foil over the crust and add weights. Take crust into the preheated oven and bake 10 minutes, next remove weights and bake another 10 minutes. Remove from the oven and cool. 

ingredients for filling:
- 5 medium beetroots
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/2 teaspoon thyme
- 1/4 teaspoon cardamon
- 4 medium onions
- 2 tablespoon butter
- 1 tablespoon sugar
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 3 eggs
- 180 g goat cheese

Cook or bake beetroots until soft. Next peel and grate.
Cut onion into stripes. Heat a frying pan over medium heat with butter, add onion and fry on low heat around 20 minutes until golden. Add sugar, pinch of salt and pepper and fry 10 minutes more. Add balsamic vinegar and cook another 10 minutes. Remove from the stove and cool.
Preheat oven to 190 C.
In a bowl combine beetroots, eggs, onion, cardamon, thyme, salt and pepper. Next pour mixture over the tart crust. Cut goat cheese into stripes and put on the top of the filling. Take tart into the preheated oven and bake approx. 45 minutes. Remove from the oven, cool a bit and serve with favorite salad.
Enjoy!







4 komentarze:

  1. Zdrowa żywność to najlepsze co może być ;) Nie słyszałam jeszcze o takim pomyśle na buraki bardzo chętnie go przetestuję. Dziękuję za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam anemię i te buraki to moja zmora hihi :)
    Szukam właśnie inspiracji żeby nie musieć zmuszać się do kolejnej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pełna witamin pychotka. Pięknie wygląda to buraczane nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...