środa, 31 października 2018

Sernik cynamonowy z gruszkami i kruszonką

Cinnamon cheesecake with pears and crumbles, for English scroll down


Jest coś, czego naprawę brakuję mi w Norwegii, może to dość trywialne ale rzeczą tą jest... twaróg. Nie można go kupić w zwykłym sklepie, w polskim sklepie często go nie ma, albo jest ale kosztuje mnóstwo pieniędzy. Często też jest ale w postaci niezmielonej, a kiedy chcę zrobić sernik, muszę go zmielić i tu pojawia się kolejny problem, ponieważ nie posiadam młynka do mielenia. Zawsze więc, kiedy przyjeżdżam do Polski lub, kiedy ktoś postanawia mnie odwiedzić, proszę o przywiezienie twarogu na sernik. Bo ja kocham sernik, a tutaj w Norwegii nie ma prawdziwych serników. W sklepie można kupić serniki ale są robione najczęściej z serków typu "cream cheese" i o ile lubię czasem zjeść i takie, nic nie zastąpi sernika z prawdziwego twarogu. 
Tym razem postawiłam na jesienną odsłonę sernika z gruszkami, których bardzo dawno już nie jadłam. Sernik w swojej strukturze jest ciężki, sycący i bardzo kremowy, ja takie lubię najbardziej.

Sernik cynamonowy z gruszkami i kruszonką
forma okrągła 24 cm

składniki na spód:
- 300 g ciasteczek digestive
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Ciasteczka zblendować, dodać cynamon i masło i zmiksować. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, dodać ciastka i uformować spód oraz boki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Całkowicie ostudzić.

składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 300 g śmietany 18 %
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g gruszek pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki oprócz gruszek szybko zmiksować tylko do połączenia. Na spód wylać 1/3 masy, następnie dodać połowę gruszek. Wlać pozostałą masę serową i ozdobić pozostałymi gruszkami. 

składniki na kruszonkę:
- 90 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem. Dodać masło i zagnieść na kruszonkę. Posypać ciasto.

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Na dno piekarnika połączyć naczynie z gorącą wodą. Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika na półkę o 1 niżej niż środek. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 i piec kolejne 100 minut. Po tym czasie sernik powinien być ścięty. Piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku do ostudzenia. Następnie zostawić na blacie do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki i zostawić na noc.
Na następny dzień posypać cukrem pudrem i serwować.
Smacznego!

Cinnamon cheesecake with pears and crumbles
24 cm round form

ingredients for bottom:
- 300 g digestive cookies
- 100 g melted butter
- 1/2 cinnamon

Preheat oven to 180 C.
Blend cookies, add butter and cinnamon and blend again. Take cookies to the form and make the bottom and sides of the cake with hands. Take to the preheated oven and bake 10 minutes. Cool completely.

ingredients for cheesecake:- 1 kg ground farmer's cheese
- 200 g sugar
- 5 eggs
- 300 g sour cream 18 %
- 1 teaspoon cinnamon
- 4 tablespoons all purpose flour
- 500 g pears, cubed

Combine all ingredients except pears and mix just until combined. Pour 1/3 batter to the form, then add half of pears and pour remind of the batter. Add another half of the pear on the top of the cake.

ingredients for crumbles:
- 90 g all purpose flour
- 70 g cold butter
- 50 g sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon

Combine flour, sugar and cinnamon. Add cold butter and crush with hands until crumble. Add to the top of the cake.

Preheat oven to 180 C.
Add casserole with hot water to the bottom of the oven, then add cake on the lower but not lowest shelf and bake 15 minutes. Next reduce temperature to 120 C. and bake another 100 minutes. After this time cheesecake should be set. Turn off oven but leave cake inside until cool. Take out cake from the oven and leave to cool completely, then take to the fridge overnight. 
Next day sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!





2 komentarze:

  1. choć nie jestem miłośniczką serników, ten wygląda obłędnie i zjadłabym go z miłą chęcią :P

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...