wtorek, 20 listopada 2018

Dyniowe cannelloni z wędzoną ricottą i kiełbasą

Pumpkin cannelloni with smoked ricotta and Polish sausage, for English scroll down


Wędzoną ricottę przywiozłam z Włoch. Jest to kompletnie inny ser, od tego który doskonale znacie pod samą nazwą ricotta. Przede wszystkim jest serem twardym, o pięknym wędzonym zapachu. W smaku podobny jest do naszego polskiego oscypka.
Danie, jako całość jest niesamowicie sycące i sprawdza się w pogodzie, która nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz.

Cannelloni dyniowe z wędzoną ricottą i kiełbasą
4- 6 porcji

składniki na sos:
- 500 ml mleka
- 60 g masła
- 40 g mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać, smażyć chwilę. Ostrożnie dodawać mleko, mieszkając cały czas. Gotować do zgęstnienia na średnim ogniu, na końcu przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić.

składniki na wypełnienie:
- 500 g ricotty
- 450 g puree dyniowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 g startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru

Cebulę i czosnek pokroić drobno. Na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, odstawić.
Ricottę połączyć z jajkiem, parmezanem oraz puree dyniowym. Dodać podsmażoną cebulę, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i odstawić.

pozostałe składniki:
- 28 rurek cannelloni
- 200 g kiełbasy podwawelskiej
- 40 g startego parmezanu i wędzonej ricotty
- tymianek

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Kiełbasę pokroić w półksiężyce i podsmażyć do zrumienienia. Rurki wypełnić nadzieniem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać na dno 1/3 białego sosu, ułożyć 1/2 część rurek, polać 1/3 sosu. Dodać kiełbasę, ułożyć pozostałe rurki. Polać pozostałym sosem, posypać parmezanem i ricottą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut aż makaron będzie miękki. Posypać ricottą i podawać.
Smacznego!

Pumpkin cannelloni with smoked ricotta and Polish sausage
4- 6 portions 

ingredients for white sauce:
- 500 ml milk
- 60 g butter
- 40 g all purpose flour
- salt, pepper
- 1/4 teaspoon nutmeg

In a pan melt butter. Add flour and whisk vigorously, cook for a minute. Gradually add milk, whisking all the time. Cook on medium heat until thickened, season with salt, pepper and nutmeg. Set aside.

ingredients for filling:- 500 g ricotta cheese
- 450 g pumpkin puree
- 1 egg
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 40 g grated parmesan
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon ginger

Cut onion ang garlic into small cubes. In a frying pan fry onion until glossy, add garlic and fry for a minute, set aside. In a bowl combine ricotta, pumpkin puree, parmezan and egg. Add onion and all spices. Stir until combined. Put filling into a piping bag fitted with round tip.

remaining ingredients:
- 28 cannelloni pasta
- 200 g Polish sausage
- 40 g grated parmesan
- 40 g grated smoked ricotta
- thyme

Preheat oven in 200 C.
Cut sausage in half-moons and fry on a pan until golden. Fill pasta with pumpkin filling.
Spread butter over casserole dish. Pour 1/3 white sauce on the bottom then put 1/2 pasta. Pour 1/3 white sauce over the pasta, add sausage and put remaining pasta. Pour remaining white sauce and sprinkle with grated parmesan. Take to the preheated oven and bake 40-45 minutes until the pasta is tender. Sprinkle with thyme and serve.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...