wtorek, 13 listopada 2018

Dyniowe scones

Pumpkin scones, fro English scroll down




Pierwszy dyniowy przepis właśnie zagościł na blogu. Ten, kto mnie ogląda wie, że uwielbiam dynię i jem ją cały czas, podczas trwania jej sezonu. Tym razem postawiłam na scones- śniadaniowo- przekąskowe trójkąty, które najlepiej smakują na ciepło. Oblane odrobiną czekolady zyskują jeszcze bardziej na smaku.

Dyniowe scones:
8 sztuk

składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g zimnego masła
- 115 g puree z dyni
- 120 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przyprawami i cukrem. Dodać zimne masło i zrobić kruszonkę. W osobnej misce połączyć mleko i puree z dyni. Dodać do mąki i szybko wymieszać. Na papier do pieczenia wysypać trochę mąki, przełożyć ciasto (będzie lepkie) i delikatnie uformować dysk. Pociąć na 8 części i oddalić od siebie.
Scones przenieść do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić i polać scones.
Smacznego!

Pumpkin scones
8 portions

ingredients:
- 260 g all purpose flou
- 100 g light brow sugar
- 2 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon salt
- 120 g cold butter
- 120 ml milk
- 115 g pumpkin puree
- 50 g dark chocolate

Preheat oven to 200 C.
In a bowl combine flour, spices and baking powder. Add butter and crush with fingers until crumbles. In another bowl combine milk and pumpkin puree. Add to the flour and stir quickly until combined.
Add a bit of flour on the parchment paper, then put the dough. Form disc (the dough will be sticky) and cut into 8 wedges. You can separate them to make crispy sides.
Put scones to the preheated oven and bake 20-25 minutes until clean toothpick. Take out from the oven and let to cool.
Melt chocolate and pour onto scones.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...