Beef stew with black beans, for English scroll down
To jest idealne danie na zimniejsze dni. Wiem, ja wiem, że w Polsce jest po 18 stopni, co NIE jest normalne i gulasz wydaje się być daniem zupełnie za ciężkim, ale przyrzekam Wam, że kiedy zrobi się zimniej, ten przepis Was uratuje i rozgrzeje. U mnie takie przepisy są już na porządku dziennym, ponieważ w Norwegii parę dni temu spadł już pierwszy śnieg. Stopniał oczywiście, ale w powietrzu można już wyczuć zapach zbliżającej się zimy. Piję litrami gorącą herbatę i, jak tylko mogę, opatulam się w koc. Z takim obiadem zima mi nie straszna!
Gulasz wołowy z czarną fasolą
4-6 porcji
składniki:
- 1.2 kg mięsa wołowego na gulasz
- 1.2 kg mięsa wołowego na gulasz
- 2 puszki pomidorów
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 żółte papryki
- 200 g suchej czarnej fasoli
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Na następny dzień zmienić wodę i gotować razem z liściem laurowym i zielem angielskim ok 60-90 minut. Fasola ma być miękka ale sprężysta.
Mięso pokroić na 2 cm kawałki, przyprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulę i dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso oraz wino, chwilę gotować, po czym dodać bulion, pomidory, tymianek, rozmaryn oraz czosnek niedźwiedzi, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie dodać odsączoną fasolę i pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Gotować kolejną godzinę na trochę większym ogniu.
Podawać z ryżem czy kaszą oraz ulubioną sałatką.
Smacznego!
Beef stew with black beans
4-6 portion
ingredients:
- 1.2 kg stew beef
- 2 cans tomatoes
- 1 yellow bell peppers
- 500 ml dry red wine
- 500 ml beef stock
- 200 ml dry black beans
- 2 onions
- 4 garlic cloves
- 1 bay leaf
- 2 whole allspice
- 1/2 teaspoon thyme
- 1/2 teaspoon rosemary
- 1/2 teaspoon wild garlic
- salt, pepper
Day before pour water to the black beans and leave overnight. Next day change water and cook with bay leaf and allspice around 60-90 minutes. Beans should be tender but still spongy.
Cut meat into 2 cm cubes, season with salt and pepper and fry on each side for 1 minute, set aside.
Cut onion into stripes and garlic into small cubes. Fry onion until glossy, add garlic and fry for a minute. Add meat and wine and cook for a minute, add stock, tomatoes, rosemary, thyme, wild garlic and season with salt and pepper. Bring to a boil. Reduce the heat and cook covered for 2 hours. Add drained black peas and bell pepper cut in bigger cubes. Cook on medium heat for 1 more hour.
Serve with rice/groats and salad.
Enjoy!
Przepysznie 😍
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! robię za tydzień w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńpyszne! naprawdę bardzo esencjonalna i smaczna potrawa :)
Usuń