Pumpkin rolls, for English scroll down
Na zakończenie sezonu dyniowego (chociaż może jeszcze nie?) mam dla Was coś fantastycznego! Każdy kojarzy z Was zakręcone bułeczki cynamonowe pysznym sosem, dlaczego więc nie zrobić podobnych ale z nadzieniem... dyniowym!? Ja kompletnie przepadłam, są miękkie, wilgotne, słodkie ale nie do przesady i mają wspaniały pomarańczowy kolor! Jeśli jesteście fanami takich wypieków, koniecznie spróbujcie tych bułeczek, są przepyszne!
Zakręcone bułeczki dyniowe
12 sztuk
składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych instant
- 30 g cukru
- 240 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
Drożdże połączyć z 15 g cukru i 60 ml mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 5 minut. W misce przesiać mąkę z solą, dodać pozostały cukier, jajko, mleko oraz miksturę drożdżową. Całość wymieszać do połączenia. Dodać masło i zagniatać na elastyczne i miękkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1.5 godziny).
składniki na nadzienie:- 300 g dyniowego puree
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- dwie garście posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miękkiego masła
Puree, cukier i przyprawy wymieszać w misce.
Kiedy ciasto urośnie, rozwałkować na duży prostokąt (ok 30-40 cm), posmarować 2 łyżkami miękkiego masła, następnie posmarować dyniowym nadzieniem i posypać orzechami. Ciasto zwinąć krótszym bokiem w roladę. Następnie pokroić na 12 równych części i włożyć do formy do zapiekania. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C.- grzanie góra-dół.
- 40 g serka śmietankowego (użyłam Philadelphia)
- 60 g miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- garść orzechów włoskich
Masło utrzeć, dodać serek i miksować. Następnie powoli dodawać cukier puder, miksując cały czas. Na koniec dodać mleko i zmiksować do połączenia.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Następnie udekorować kremem i orzechami.
Smacznego!
Pumpkin rolls
12 rolls
ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 7 g dry instant yeast
- 30 g sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 240 ml lukewarm milk
- 1 egg
- 50 g melted butter
Combine 15 g sugar, yeast and 60 ml milk together. Cover with kitchen cloth and set aside for 5 minute. In a big bowl sift flour and add salt, remaining sugar and milk, egg and yeast mixture. Stir until combined. Add butter and knead until soft and elastic dough. Form into a ball, out to the bowl and cover with kitchen cloth. Set aside in a warm place until double rise.
ingredients for filling:- 300 g pumpkin puree
- 60 g light brown sugar
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon ginger
- 2 tablespoons soft butter
- 2 handfuls of walnuts
Combine pumpkin puree, sugar and all spices in a bowl.
When the dough is ready, roll it out in big rectangle (around 30-40 cm), spread soft butter over the dough, next add pumpkin filling and sprinkle with walnuts. Roll with shorter side to get roulade. Next cut in 12 equal pieces and put into casserole dish. Cover with kitchen cloth and wait until raise around 20-30 minute.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
ingredients for cream sauce:- 40 g cream cheese
- 60 g butter at room temperature
- 90 g icing sugar
- 1/2 tablespoons milk
- 1 handful od walnuts
Beat butter, next add cream cheese and beat again. Gradually add icing sugar, mixing all the time. Add milk and mix until combined.
When the rolls are ready. put them into the preheated oven and bake approx. 25-30 minutes until golden. Remove from the oven and set aside to cool. pour sauce and sprinkle with walnuts.
Enjoy!
Super przepis na bułeczki ! Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńZakręcone i pyszne!
OdpowiedzUsuń