poniedziałek, 12 października 2020

Brioszka z surowym burakiem, kozim serem i jajkiem w koszulce

 Brioche with raw beetroot, goat cheese and poached egg, for English scroll down


Ach, co to było za śniadanie. Odkąd je zrobiłam, ciągle śni mi się po nocach. Jajka w koszulce to moje ulubione "przetworzenie" jajek. Wiele osób myśli, że jest to coś trudnego, a tak naprawdę to jeden z najprostszych sposobów na wspaniały smak jajka. I robi się je w mig!
Surowy burak, kozi ser i... ta najcudowniejsza brioszka. Połączenie tak idealne, że lepiej być nie może. Koniecznie spróbujcie tego przepisu i koniecznie zróbcie do niego brioszkę od Tartine, to ona dopełnia tu całość!

Brioszka z surowym burakiem, kozim serem i jajkiem w koszulce
4 porcje

składniki:
- 4 grube kromki brioszki (przepis tutaj), najlepiej świeżej
- 1 surowy burak pokrojony w słupki
- 200 g koziego sera pokrojonego w plastry
- 4 garście miksu rukoli i młodych liści
- 4 jajka
- 4 łyżeczki masła
- balsamico vinaigrette (przepis tutaj)
- sól, pieprz

Brioszkę posmarować masłem i ułożyć na niej garść zieleniny. Następnie położyć 2-3 plastry koziego sera oraz surowe buraki. Całość polać balsamico vinaigrette'em. 
W międzyczasie w garnku zagotować wodę z odrobiną octu. Jajka rozbić do małych naczynek. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i wlać jajko tuż nad poziomem wody do środka. Gotować ok 2 minuty aż białko się zetnie, ale z=żółtko nadal będzie płynne.
Gotowe jajko umieścić na brioszce, przyprawić solą oraz pieprzem i polać odrobiną balsamico vinaigrette.
Smacznego!

Brioche with raw beetroot, goat cheese and poached egg
4 portions

ingredients:
- 4 thick slices of brioche (recipe here)
- 1 raw beetroot, peeled and cut in stripes
- 200 g goat cheese, cut in slices
- 4 handfull of mixed arugula and baby leaves
- 4 eggs
- 4 teaspoons butter
- balsamico vinaigrette (recipe here)
- salt, pepper

Spread butter over the slices of brioche and add greens on top. Next put 2-3 slices of goat cheese and beetroot stripes. Pour with balsamico vinagirette.
Meanwhile in a pot bring water to a boil with 1 tablespoon vinegar. Crack eggs into a small ramekins (each one to the different ramekin). When water starts to boil, reduce the heat and pour the eggs to the water just over its surface. Cook for around two minutes until white is set but yolk still runny. Put egg on the top of the brioche, season with salt and pepper and sprinkle with balsamico vinaigrette.
Enjoy!





2 komentarze:

  1. Już dokarmiłam zakwas, będę pięc kolejny raz brioszkę i zrobimy to cudowne śniadanie. Póki co zrobiłam ostatnio z figami i było mega pysznie 🥰

    OdpowiedzUsuń
  2. Królewskie śniadanie ❤ Pełnowartościowe ze wspaniałym smakiem w parze 🙂

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...