piątek, 12 listopada 2021

Słoweńskie ciasto drożdżowe z orzechowym nadzieniem- Potica

 Potica- Slovenian walnut cake, for English scroll down


Odkąd tylko zobaczyłam to ciasto na zdjęciu, wiedziałam, że kiedyś będzie na moim talerzu. Nieskończona ilość warstw przemawiała do mnie tak mocno, że nie mogłam się temu oprzeć. 
Ciasto nie jest trudne w zrobieniu ale wymaga odrobiny czasu. Jednak kawałek tego ciasta wynagrodzi Wam wszelkie czas spędzony w kuchni. Ja jestem w tym cieście zakochana i koniecznie zachęcam Wam do zapoznania się z przepisem:)

Potica
keksówka 26 cm

składniki na nadzienie:
- 300 g orzechów włoskich
- 70 g masła
- 70 g mleka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Orzechy zblendować z cukrem, cynamonem, kakao oraz solą na mąkę.
Mleko i masło dodać do garnuszka i roztopić, dodać zblednowane orzechy oraz żółtko i wszystko wymieszać. Odstawić na ok 10 minut do zgęstnienia. 

składniki na ciasto:
- 285 g mąki pszennej
- 25 g roztopionego masła
- 135 g mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w misie miksera i zagniatać 5 minut. Dodać masło i zagniatać ponownie ok 10 minut. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na ok 3 godziny do wyrastania- ciasto będzie klejące.
Po tym czasie ciasto odgazować, po czym przenieść na blat roboczy i rozwałkować na prostokąt. Następnie ciasto przenieść na dużą ściereczkę lub lniany/bawełniany obrus i zacząć rozciągać delikatnie palcami aż do powstania bardzo dużego i cieniutkiego prostokąta. Ciasto pokryć cienką warstwą masy i zwijać ciasno dłuższym bokiem. Roladę ułożyć w kształt litery 'S", tak aby boki stykały się ze sobą i tak przenieść do keksówki. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół.
Wyrośnięte ciasto przenieść do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez kolejne 45 minut. 
Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjąć je z piekarnika i zostawić do ostudzenia w foremce, następnie wyjąć z foremki i kroić na kawałki. 
Smacznego!

Potica
26 cm loaf form

ingredients for filling:
- 300 g walnuts
- 70 g butter
- 70 g milk
- 100 g sugar
- 1/2 tablespoon cocoa powder
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1 egg yolk
- pinch of salt

Blend walnuts with coca, cinnamon, sugar and salt until flour. 
In a saucepan add milk and butter then melt until combined. Add walnut mixture and yolk and stir until well incorporated. Take out from the stove and set aside for 10 minutes until thickened. 

ingredients for dough:
- 285 g wheat flour
- 25 g melted butter
- 135 g milk
- 50 g sugar
- 1 egg
- 1/2 teaspoon active dry instant yeast
- 1/2 teaspoon salt

Add all ingredients except butter in a stand mixer bowl and knead 5 minutes. Add butter and knead for 10 more minutes. Transfer dough to a oiled bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place until rise for 3 hours.
Next deflate the dough, transfer to a worktop and roll into a rectangle. Next put the dough on a big linen or cotton tablecloth and start to spread the dough with fingers to get very thin and big rectangle. Spread thin lyer of the filling over the dough and roll tightly with longer side. Next roll into a "s" shape so side are touching each other and transfer to the form. Leave for around 2 hours in the warm place until rise again.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Add risen dough into the preheated oven and bake 15 minutes, next reduce the temperature to 150 C and bake another 45 minutes. 
When cake is ready, take it out form the oven and set aside until cool in the form then remove form the form and cut in slices.
Enjoy!




źródło przepisu: klik klik

1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...