Boxty- Irish potato patties, for English scroll down
Polecam ten przepis każdemu, kto kocha placki ziemniaczane- nie zawiedziecie się;)
Boxty- irlandzkie placki ziemniaczane
ok 10 sztuk
składniki:
- 500 g ziemniaczanego puree
- 700 g startych ziemniaków (na średnich oczkach)
- 250 g maślanki
- 1 starta cebula (na małych oczkach)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- gęsta śmietana i dymka do podania
Starte ziemniaki odsączyć z wody najbardziej, jak się da. Wszystkie składniki oprócz mąki i maślanki umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie do całkowitego połączenia. Następnie dodać maślankę i ponownie wymieszać do połączenia. Całość będzie raczej gęsta, tak powinno być.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, następnie kłaść 1-2 łyżki masy na patelnie i smażyć placki z obydwu storn na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i dymką.
Smacznego!
Boxty- Irish potato patties
around 10 patties
ingredients:
- 500 g potato puree
- 700 g grated raw potatoes
- 250 g buttermilk
- 1 grated onion
- 2 grated garlic cloves
- 100 g all purpose flour
- 1 egg
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon salt
- sour cream and spring onion to serve
Squeeze out as much water from grated potato as possible. Add all ingredients except flour and buttermilk to a bowl and stir until combined. Add flour and stir until well blended. Next add buttermilk and sitr again until combined- batter will be thick, that's correct.
Heat 3-4 tablespoons oil on a pan, then add 1-2 tablespoons batter and fry patties on both sides until golden. Serve with sour cream and spring onion.
Enjoy!
Pyszne 😋
OdpowiedzUsuń