czwartek, 17 marca 2022

Boxty- irlandzkie placki ziemniaczane

 Boxty- Irish potato patties, for English scroll down


Jako fanka polskich placków ziemniaczanych, wiedziałam, że zrobienie tego przepisu to tylko kwestia czasu. Niestety poprzez mój teraźniejszy tryb życia, nie mam za wiele czasu na gotowanie i dlatego tak długo musiałam zwlekać z przyrządzeniem tych placuszków. Opłacało się jednak czekać, bowiem placki są wyborne. Mają świetną, aksamitną konsystencję i wyrazisty smak. Na zewnątrz są lekko chrupkie i to dodaje im jeszcze lepszego smaku. Osobiście kocham jeść placki ziemniaczane z gęstą śmietaną i tak też uczyniłam tym razem. 
Polecam ten przepis każdemu, kto kocha placki ziemniaczane- nie zawiedziecie się;)

Boxty- irlandzkie placki ziemniaczane
ok 10 sztuk

składniki:
- 500 g ziemniaczanego puree
- 700 g startych ziemniaków (na średnich oczkach)
- 250 g maślanki
- 1 starta cebula (na małych oczkach)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli

- gęsta śmietana i dymka do podania

Starte ziemniaki odsączyć z wody najbardziej, jak się da. Wszystkie składniki oprócz mąki i maślanki umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie do całkowitego połączenia. Następnie dodać maślankę i ponownie wymieszać do połączenia. Całość będzie raczej gęsta, tak powinno być. 
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, następnie kłaść 1-2 łyżki masy na patelnie i smażyć placki z obydwu storn na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i dymką.
Smacznego!

Boxty- Irish potato patties
around 10 patties

ingredients:
- 500 g potato puree
- 700 g grated raw potatoes 
- 250 g buttermilk
- 1 grated onion 
- 2 grated garlic cloves
- 100 g all purpose flour
- 1 egg
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon salt

- sour cream and spring onion to serve

Squeeze out as much water from grated potato as possible. Add all ingredients except flour and buttermilk to a bowl and stir until combined. Add flour and stir until well blended. Next add buttermilk and sitr again until combined- batter will be thick, that's correct. 
Heat 3-4 tablespoons oil on a pan, then add 1-2 tablespoons batter and fry patties on both sides until golden. Serve with sour cream and spring onion.
Enjoy!






1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...