Tahini waffles with chocolate sauce, for English scroll down
Dzisiaj, czyli 25 marca, obchodzony jest dzień gofra w całej Skandynawii. Gofry są mocno zakorzenione w norweskiej kulturze i w zasadzie każdy Norweg je uwielbia. Zwykle spożywane są podczas wyjazdów do domków letniskowych, albo podczas przerwy na stoku narciarskim. W sklepach można również kupić żeliwną przenośną gofrownice idealną do położenia na ogniu, czy to na świeżym powietrzu, czy na piec opalany drewnem. Tradycyjne gofry norweskie różnią się nieco od tych, które my znamy w Polsce. Są bardziej miękkie, słodkie i mają wspaniały kardamonowy zapach. Zresztą, przepis na tradycyjne gofry norweskie od dawna jest już na blogu, więc zachęcam Was do zrobienia i tych. Zwykle je się je z dżemem truskawkowym, brązowym serem i śmietaną i tak smakują najlepiej na świecie;)
Dzisiaj mam dla Was trochę inne gofry, ale równie pyszne i rozpustne. Jestem przeogromną fanką tahini i bardzo często używam jej do różnych słodkości. Tym razem postawiłam na gofry. Są bardzo puszyste, mają cienką skorupkę ale w środku są mięciutkie. Nie są zbyt słodkie ale w połączeniu z sosem czekoladowym tworzą idealną całość. Myślę, że jest to idealne śniadanie na leniwy poranek przy boku najbliższych. Szczerze je polecam:)
Gofry z tahini i sosem czekoladowym
ok 10 gofrów
składniki na sos:
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia i zgęstnienia, nie zagotowywać! Następnie odstawić z ognia.
składniki na gofry:
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 120 g roztopionego masła
- 2 solidne łyżki miodu
- 150 g tahini
- szczypta soli
Jajka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z mlekiem, masłem, tahini oraz miodem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy dodać białka w dwóch partiach, delikatnie mieszając do połączenia.
Gofrownice rozgrzać, następnie smażyć gofry parę minut do złotego koloru.
Podawać z sosem czekoladowym, owocami i sezamem.
Smacznego!
Tahini waffles with chocolate sauce
around 10 waffles
ingredients for sauce:
- 50 g butter
- 2 tablespoons milk
- 2 tablespoons sugar
- 2 tablespoons cocoa powder
Combine all ingredients in a saucepan and cook over low heat until incorporated and thickened. DO NOT bring to a boil! Next set aside.
ingredients for waffles:
- 260 g all purpose flour
- 2 teaspoons baking powder
- 2 eggs
- 300 ml milk
- 150 g tahini
- 120 g melted butter
- 2 heaped tablespoons honey
- pinch of salt
Separate yolks from whites. In a bowl add yolks, milk, tahini, honey and butter and whisk until combined. Add flour and baking powder and whisk again until incorporated. Beat whites with pinch of salt until stiff peaks. Add whites to the batter in two rounds, stirring carefully with spatula until combined.
Preheat waffle maker, then fry waffles for several minutes until golden.
Serve with sauce, fruits and sesame seeds.
Enjoy!
przepyszne, super przepis
OdpowiedzUsuń