Thai green curry soup with chicken, for English scroll down
Pełnoprawna wiosna już zawitała, więc na blogu też musi się zazielenić, a zupa z zielonym curry będzie najlepszym otwarciem na nowy sezon.
Jak ja kocham tę zupę, jest ostra to fakt, ale jej smak to nie tylko chili a całe mnóstwo innych składników, które tworzą piękną całość. Jestem w tej zupie zakochana i wiem, że będę powtarzać ją bardzo często. Można również modyfikować ją w bardzo prosty sposób, robiąc ją wegetariańską a nawet wegańską lub dodać krewetki zamiast kurczaka. Możliwości jest dużo, ale smak na pewno pozostanie niezastąpiony.
Koniecznie spróbujcie tej zupy, ale jeśli nie chcecie, aby była tak ostra, zrezygnujcie z chili w przepisie;)
Tajska zupa z zielonym curry i kurczakiem
4-6 porcji
składniki:
- 600 g udek z kurczaka (samo mięso bez kości i skóry)
- 200 g groszku cukrowego
- 200 g mini bakłażanów
- 200 g fasolki szparagowej (ja użyłam długiej odmiany)
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek galangalu
- 1 trawa cytrynowa, zmiażdżona nożem
- 3 liście limonki kaffir
- 1 chili
- 80 g zielonej pasty curry
- 1 puszka bardzo tłustego mleka kokosowego
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1.5 łyżki brązowego cukru
- sok z 1 limonki
- sól do smaku
Szalotki, czosnek, galangal i chili pokroić w drobną kostkę. Mini bakłażany przekroić na pół, fasolkę pokroić w 3 cm paski.
Kurczaka pokroić na mniejsze części.
W dużym garnku/woku rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać szalotkę, trawę cytrynową oraz liście limonki kaffir i chwilę smażyć. Dodać galangal, chili oraz czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać kurczaka i smażyć 2 minuty aż zmieni kolor. Dodać groszek cukrowy, fasolkę oraz mini bakłażana i smażyć minutę. Dodać pastę curry i smażyć ją przez ok 30 sekund aż zacznie pachnięć. Wlać bulion i zagotować. Dodać mleko kokosowe, sos rybny oraz cukier i ponownie zagotować. Gotować 10 minut na średnim ogniu.
Zupę odstawić z ognia, odczekać 2-3 minuty i dodać sok z limonki. Całość wymieszać i dodać soli jeśli trzeba.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym oraz z kolendrą i kawałkami limonki.
Smacznego!
Thai green curry soup with chicken
4-6 portions
ingredients:
- 600 g chicken tights (just meat without bones and skin)
- 200 g snow peas
- 200 g mini aubergine
- 200 g string beans
- 3 shallots
- 3 garlic cloves
- 3 cm piece of galangal
- 3 kaffir lime leaves
- 1 lemon grass, smashed with knife
- 1 chili
- 80 g green curry paste
- 1 can full-fat coconut milk
- 1 liter stock
- 1 tablespoon fish sauce
- 1.5 tablespoon brown sugar
- juice of 1 lime
- salt to taste
Dice shallots, garlic, galangal and chili. Cut mini aubergines in half, string beans in 4 cm stripes.
Cut chicken in smaller pieces.
In a big pot/wok add 3 tablespoons oil. Add shallots, lemon grass and lime leaves and fry until shallots are glossy. Add garlic, galangal and chili and fry for 30 more seconds. Add chicken and fry fro 2 minutes until has changed the colour. Add snow peas, beans and aubergines and cook for one minute. Add curry paste and fry for 30 seconds until fragrant. Pour stock and bring to a boil. Next pour coconut milk, add fish sauce and sugar and bring to the boil again. Cook 10 minutes on medium heat. Next take out from the stove, set aside for 2-3 minutes and add lime juice. Stir everything and season with salt if needed.
Serve with rice or rice noodles and top with coriander, chili and lime pieces.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )