poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Kostka malinowa

 Angel food cake squares with raspberry cream, for English scroll down


Potrzebowałam chwili, aby jakkolwiek ogarnąć się po wakacjach i otrząsnąć po i przed natłokiem różnych wydarzeń, ale wracam! Portugalia jest przepiękna i niesamowicie inspirująca, więc przyjechałam z głową pełną przeróżnych pomysłów. Przywieźliśmy również sporą ilość portugalskiej ceramiki, którą na pewno będziecie mogli dojrzeć na przyszłych zdjęciach :)
Jak wszystko jednak, wakacje się skończyły i czas, aby powrócić do normalnego życia pełnego obowiązków i pracy, a tę ostatnio zmieniłam, więc się nie nudzę:) 
Jako, że sezon malinowy trwa w najlepsze, uznałam że przepis na to ciasto będzie najlepszym rozwiązaniem na pierwszy wpis na blogu po małej przerwie.
Zrobiłam to ciasto na przyjazd moich rodziców do Norwegii. Bardzo często mówią mi, że tęsknią za moimi wypiekami, więc nie mogłam nie ugościć ich ciastem :)
Biszkopt nie jest klasyczny, jest to przepis na amerykański angel food cake, który osobiście pokochałam od pierwszego kęsa. W środku znajduje się krem malinowy oraz malinowe coulis a wszystko polane jest moją ulubioną polewą czekoladową. Fani malin na pewno pokochają to ciasto, zresztą polecam je każdemu, jest po prostu pyszne :)

Kostka malinowa
9 porcji

składniki na malinowe coulis:
- 250 g malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 g cukru

Wszystkie składniki zagotować w rondelku i gotować przez chwilę. Następnie zblendować całość i przesiać przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odstawić do ostudzenia. 

składniki na ciasto:
- 260 g białek
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 220 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg. Dno i boki formy do ciasta  o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i dodać do niej 70 g cukru, wymieszać i odstawić.
Białka wlać do miski i ubijać. Gdy tylko się spienią dodać sól i sok z cytryny. Następnie ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany. Następnie dodawać partiami pozostałe 150 g cukru i ubijać do powstania gładkiej i błyszczącej masy, jednak nie tak sztywnej, jak na bezę. Do masy dodawać partiami  mąkę wymieszaną z cukrem, mieszając wszystko delikatnie, ale dokładnie do połączenia. 
Gotową masę przełożyć do formy do pieczenia. Nożem przeciąć ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut. Na początku ciasto ładnie urośnie, pod koniec zacznie trochę opadać- bez obaw, tak ma być.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostawić do ostudzenia, następnie wyjąć z formy, przekroić na pół i każdą warstwę pokroić na 9 identycznych kwadratów.

składniki na krem:
- 400 g śmietanki kremówki
- 200 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 malinowego coulis

Kremówkę ubić na sztywno w połowie dodając cukier puder. Następnie dodać mascarpone i zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać coulis i zmiksować do połączenia. 

składniki na polewę czekoladową:
- 75 g cukru pudru
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 30 ml mleka

Masło roztopić, dodać cukier puder, kakao oraz mleko, gotować chwilę aż całość zgęstnieje ale nie zagotować! Zdjąć z ognia i ostudzić.

złożenie ciastek:
- zimna mocna zielona herbata do nasączenia
- 1/2 malinowego coulis

Każdy kawałek ciasta nasączyć zieloną herbatą, następnie wycisnąć krem na 9 kwadratów, tworząc małą dziurkę w środku kremu. Do środka ostrożnie wlać pozostałe coulis. Krem przykryć pozostałymi kwadratami ciasta i polać polewą. Udekorować malinami.
Smacznego!

Angel food cake squares with raspberry cream
9 portions

ingredients for raspberry coulis:
- 250 g raspberries
- 1 tablespoon lemon juice
- 80 g sugar

Put all ingredients in a saucepan and bring to a boil, cook for couple of minutes. Next blend until smooth and sift through a sifter to get rid of seeds, set aside to cool.

ingredients for cake:
- 260 g egg whites-
- 160 g all purpose flour
- 220 g sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon lemon juice

Preheat oven to 180 C. Line bottom and side of a 20x20 cm square cake form with a parchment paper.
Sift flour and add 70 g sugar, stir to combine and set aside for later.
Beat whites until just frothy, add lemon juice and salt, beat until stiff peaks. Next gradually add remaining 150 g sugar and beat until dense, stiff and shining foam. Next gradually add flour and stir very carefully with spatula to combine. Add batter into the form, even and cut several times with a knife to eliminate air bubbles. Next take into the preheated oven and bake approx. 45 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set aside to cool completely. Next take the cake out of the pan, cut in two layers then cut these layers in 9 equal squares.

ingredients for cream:
- 400 g heavy cream
- 200 g mascarpone cheese
- 1 tablespoon icing sugar
- 1/2 raspberry coulis

Whip heavy cream until whipped, adding the sugar in the middle of whipping. Next add mascarpone and mix until well combined. Add raspberry coulis and mix again until combined. 

ingredients for glaze:
- 75 g icing sugar
- 50 g butter
- 25 g cocoa powder
- 30 g milk

Add butter to a saucepan and melt. Add sugar, coca and milk, cook on low heat until incorporated and thickened. DO NOT bring to boil, stir often. Next take out from the stove and let it cool slightly.

assemble:
- cold green tea for soaking
- 1/2 raspberry coulis

Brush each square with green tea for soaking, next pipe cream over 9 squares, making small hole in the center of the cake. Fill the hole with remaining coulis and cover with another 9 squares. Pour 1-2 tablespoon of chocolate glaze over each cake, decorate with raspberry and set aside to set.
Enjoy!








1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...