Creamy mushroom gnocchi soup with spinach, for English scroll down
Jesień to zdecydowanie czas rozgrzewających zup w mojej kuchni. Zresztą, J. robi swoje "zupy na przystawkę" niemalże co tydzień, gotując wielki gar różnych warzyw z dodatkiem bulionu, aby następnie jeść je małymi porcjami przed daniem głównym. Gar nie jest słowem użytym przez przypadek, bowiem zupa ta starcza dla nas obojga na ok 5 dni :)
Ta zupa ma coś, co szczerze uwielbiam- gnocchi. W ogóle, kocham wszystkie kluski, bez względu na nazwę ;) Miłością do klusek zaraziła mnie oczywiście mama, która robiła i nadal robi najlepsze kopytka w sosie grzybowym, to jest jedno z absolutnie ulubionych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa.
Myślę, że jest to zupa idealna na jesień i zimę, jest ciepła, otulająca i przede wszystkim pyszna, koniecznie do zrobienia ;)
Kremowa zupa pieczarkowa z gnocchi i szpinakiem
4-6 porcji
składniki:
- porcja domowych gnocchi- przepis tutaj
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 800 g pieczarek lub innych grzybów
- 2 marchewki
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1.5 litra bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Gnocchi zrobić według przepisu, ale nie gotować.
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki a pieczarki w plasterki.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, Dodać marchewkę, całość wymieszać i smażyć minutę. Następnie, dorzucić pieczarki, liście laurowe, wszystkie zioła i przyprawić solą oraz pieprzem, smażyć, aż pieczarki będą rumiane. Wlać bulion i zagotować, następnie dodać gnocchi i ponownie zagotować. Dodać kremówkę i gotować ok 3-4 minuty.
Chochlę zupy przenieść do miseczki z mąką i wymieszać na pastę, następnie powoli wlewać do zupy i mieszać do rozpuszczenia i zgęstnienia zupy. Przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i zdjąć z ognia. Dodać szpinak i wmieszać w zupę tak, aby zmniejszył swoją objętość, następnie podawać.
Smacznego!
Creamy mushroom gnocchi soup with spinach
4-6 portions
ingredients:
- portion of homemade gnocchi- recipe here
- 200 g spinach
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 800 g mushrooms
- 2 carrots
- 300 ml heavy cream
- 1.5 liters stock
- 1 tablespoon wheat flour
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon dried oregano
- 2 bay leaves
- salt, pepper to taste
Make gnocchi according to the recipe but don't cook them.
Finely dice onion and garlic, slice mushrooms and cut carrots in half slices.
In a big pot, heat 2-3 tablespoons oil, add onion and fry until glossy. Add garlic and fry for a moment. Add carrots, stir everything and fry for 1 minute. Next, add mushrooms, bay leaves, all herbs and season with salt and pepper, fry until golden brown. Pour the stock and bring to a boil, next add gnocchi and bring again to the boil. Add heavy cream and cook 3-4 minutes.
In a small bowl add flour and a ladle of the soup. Mix until smooth paste and gradually pout over the soup, stirring all the time until dissolved and thickened. Season with salt and pepper and take out from the stove. Next, add spinach and stir until wilted, then serve.
Enjoy!
Nieskromnie muszę napisać, że tak pysznej pieczarkowej to ja nigdy jeszcze nie zrobiłam 😍
OdpowiedzUsuń