poniedziałek, 24 października 2022

Tarta śmietanowa z gruszkami i serem pleśniowym

 Creamy tart with pears and blue cheese, for English scroll down


Łączenie sera ze słodkimi składnikami jest czymś, co bardzo lubię. Nie bez przyczyny deski serów podaje się z owocami lub słodkimi dżemami, to po prostu bardzo dobrze ze sobą współgra. 
W tej tarcie nie jest inaczej. Słodka gruszka wspaniale kontrastuje z aromatem sera pleśniowego, który tym samym zmniejsza swój mocny smak na rzecz balansu wszystkich składników. Jest to tarta bardzo udana, o kremowej konsystencji i wspaniałym zapachu, koniecznie polecam ją dla fanów takich połączeń smakowych ;)

Tarta śmietanowa z gruszkami i serem pleśniowym
forma na tartę 28 cm

składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać masło i rozgniatać do połączenia i powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na 3-4 mm placek, następnie nawinąć na wałek do pieczenia i przenieść na formę do tarty. Wylepić do oraz boki formy, następnie ponadziewać spód widelcem. Ciasto przykryć folią aluminiową i wsypać obciążenie- mogą to być specjalne kulki do obciążania ciasta kruchego lub, jak w moim przypadku, surowy ryż i fasola. 
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie razem z folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut aż ciasto się zrumieni. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 

składniki na wypełnienie:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 400 g ziemniaków
- 3 gruszki, ok 350 g już pokrojonych- użyłam odmiany konferencja
- 180 g sera pleśniowego- użyłam duńskiego sera Danablu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 180 C.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zeszklenia na 1-2 łyżkach oleju.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, następnie ugotować do miękkości, odcedzić i odstawić do wystudzenia.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę, ser podzielić na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę, drugą rozkruszyć.
Do miski wlać mleko, śmietankę, dodać jajka oraz tymianek, całość wymieszać do połączenia. Dodać pokruszony ser i ponownie wymieszać. Dodać ziemniaki, gruszki, cebulę, przyprawić solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszać. Następnie, całość wlać na podpieczony spód i wyrównać, po czym dodać na wierzch pokrojony w kostkę ser. Udekorować paroma gałązkami tymianku i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut, po czym wyjąć i ostudzić przynajmniej 15 minut. Podawać z ulubioną sałatką.
Smacznego!

Creamy tart with pears and blue cheese
28 cm tart form

ingredients for crust:
- 300 g wheat flour
- 200 g cold butter, cubed
- 1 flat teaspoon salt
- 1 egg

Sift flour in a bowl and add salt, stir to combine. Add butter and crush with fingers until crumbles. Add egg and knead fast to get a ball. Covert the ball in a plastic foil, flatten to a disc shape and put in the fridge for an hour.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Remove crust from the fridge and roll out in 3-4 mm circle, next wrap over the rolling pin and transfer on the tart form. Fill the bottom and sides of the form then prick the bottom with a fork. Cover all crust in aluminium foil and add weight- it can be special weight balls for crust or simply uncooked rice or beans.
Put the form in the preheated ocen and bake 10 minutes, then remove the weight and foil and bake another 10 minutes until slightly golden. Take out from the oven and set aside to cool.

ingredients for filling:
- 300 ml heavy cream
- 150 ml milk
- 2 eggs
- 400 g potatoes
- 3 pears, about 350 g cut pears- I used conference variety
- 180 g blue cheese- I used Danish Danablu
- 1 onion
- 1 teaspoon dried thyme
- salt, pepper to taste
- several thyme stalks

Preheat oven to 180 C.
Dice onion and fry on 1-2 tablespoon oil until glossy, set aside.
Peel potatoes, cut in cubes and cook until tender. Drain and set aside.
Peel pears and cut in cubes. Divide cheese in half, cut first half in cubes and crumble another half.
In a bowl, add cream, milk and eggs, stir until combined. Add crumbled cheese and thyme, stir again. Add potatoes, pears, onion and season with salt and pepper if needed, stir again until combined. Pour the filling over the pre-baked crust and even with a spoon then top with cubed cheese and sprinkle some thyme stalks. Take to the preheated oven and bake 45 minutes. Next, remove from the oven and set to cool for at least 15 minutes.
Serve with favourite salad.
Enjoy!






1 komentarz:

  1. Cieszę się, że udało mi się wreszcie przygotować tę tartę. Jest po prostu W Y B O R N A 😍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...