Kocham jesień. Nie tylko za kolory na zewnątrz, ale też za ogrom wspaniałych jesiennych owoców i warzyw, które mogłabym jeść na okrągło.
Dla wielu jesień to tylko deszcz, zimno i brzydka pogoda. Dla mnie to ciepłe herbaty pod wełnianym kocem, niekończące się palenie świeczek i codzienne przyglądanie się zmieniającym kolor liściom. Na niepogodę mam kalosze i kurtkę przeciwdeszczową, na mniejsze temperatury- wełniane swetry. Na brak słońca- witaminę D w tabletkach :) Ja kocham jesień, niezależnie jaka się akurat trafi.
Jesień to również dynia, czyli moja odwieczna miłość. Co roku staram się wymyślić jakieś przepisy z dynią w roli głównej i powiem szczerze z roku na rok robi się coraz trudniej, bo przepisów z dynią mam już na blogu tyle, że ciężko o jakąś nowość. Jednak, jak człowiek pomyśli i poinspiruje się to zawsze coś wymyśli. I tak właśnie powstały te bułeczki. Zlepek różnych moich przepisów dał inny, nowy i wspaniały przepis. Uwielbiam to orzechowe nadzienie, pierwszy raz wykorzystałam je w słoweńskim cieście o nazwie Potica i od tamtego czasu wiedziałam, że sięgnę po nie po raz kolejny. Polewa z serka kremowego to już klasyka ale potrzebowałam czegoś bardziej słodkiego, żeby zrównoważyć smaki.
Wszystkie bułeczki zostały zjedzone w dwa dni, ja i J. rzuciliśmy się na nie, jakbyśmy nigdy nie jedli słodkich wypieków, są przepyszne i pięknie się prezentują, koniecznie spróbujcie!
Bułeczki dyniowe z orzechowym nadzieniem i polewą z serka kremowego
12 bułeczek
składniki na polewę: (zostało mi jej dosyć sporo, można użyć połowę przepisu lub wycisnąć więcej na bułeczki)
- 140 g serka kremowego w temperaturze pokojowej (użyłam Philadelphia)
- 70 g miękkiego masła
- 280 g cukru pudru
- 1 łyżeczka waniliowej esencji
Serek ubić z masłem do jasnego i puszystego kremu, następnie powoli dodawać cukier puder i ubijać cały czas. Na samym końcu dodać esencję waniliową i zmiksować do połączenia. Krem przełożyć do worka cukierniczego i odstawić.
składniki na nadzienie:
- 300 g orzechów włoskich
- 70 g masła
- 100 g cukru
- 70 g mleka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki kakao
Orzechy zblendować z kakao i cukrem do konsystencji piasku.
Masło podgrzać z mlekiem do rozpuszczenia, dodać orzechowy miks oraz żółtko i wymieszać wszystko do połączenia, odstawić.
składniki na ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 7 g aktywnych drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 120 g letniego mleka
- 170 g puree dyniowego
- szczypta soli
Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową, sól oraz cukier, wymieszać do połączenia.
Jajko wymieszać z puree dyniowym, mlekiem i masłem. Do mąki dodać mokre składniki i zacząć ugniatać ciasto aż będzie elastyczne i jednolite- ok 10 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na ok 2 godziny. Następnie odgazować ciasto, przenieść na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto wysmarować równo nadzieniem orzechowym i zwinąć w wałek wzdłuż krótszego boku. Następnie pokroić na 12 bułeczek. Bułeczki przełożyć do naczynia do zapiekania lub formy do ciasta wysmarowanego masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia- ok 45 minut.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół.
Kiedy bułeczki będą puszyste, wysmarować ich powierzchnię rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut aż się zrumienią. Następnie wyjść i ostudzić, po czym udekorować polewą.
Smacznego!
Pumpkin rolls with walnut filling and cream cheese glaze
12 buns
ingredients for glaze: (it's a lot of left, you can use half the recipe or put more on the buns:))
- 140 g cream cheese
- 70 g soft butter
- 280 g icing sugar
- 1 teaspoon vanilla essence
Beat cream cheese with butter until creamy and light, next gradually add icing sugar and beat all the time. Add vanilla essence in the end and mix until incorporated. Transfer cream into a piping bag and set aside for later.
ingredients for filling:
- 300 g walnuts
- 100 g sugar
- 70 g butter
- 70 g milk
- 1 egg yolk
- 1/2 tablespoon cocoa powder
Blend cocoa, walnuts and sugar until powder.
In a saucepan, heat butter and milk until melted. Add walnut mixture and yolk and stir together to incorporated, set aside for later.
ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 7 g active dry yeast
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 50 g sugar
- 1 egg
- 170 g pumpkin puree
- 120 g lukewarm milk
- 50 g melted butter
- pinch of salt
Sift flou to a stand mixer bowl and add sugar, salt, cinnamon, nutmeg and yeast, stir until combined.
In another bowl mix egg, puree, milk and butter. Add wet ingredients into the dry and start to knead until soft and elastic dough- around 10 minutes. Put the dough in the bowl, cover with a kitchen cloth and take to the warm place until doubled the size- around 2 hours.
Next, deflate the dough and roll into big rectangle, spread walnut filling on the top and roll with shorter side until roll. Cut in 12 buns. Put buns to a buttered baking form, cover with the kitchen cloth and set aside to the warm place for puffed- around 45 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
When buns are puffy, brush them with beaten egg and take to the preheated oven, bake for 25 minutes until golden on top. Take out from the oven and set aside to cool then decorate with glaze.
Enjoy!
Mega bułeczki 😍 To taka wersja na bogato, przypominają mi troszkę rogale świętomarcińskie, pewnie przez obfite orzechowe nadzienie 😉
OdpowiedzUsuń