środa, 12 października 2022

Zapiekane rigatoni z sosem dyniowym, włoską kiełbasą i grzybami

 Baked rigatoni with pumpkin sauce, Italian sausage and mushrooms, for English scroll down


Myślę, że śmiało mogę napisać, że to jedno z najlepszych dań makaronowych, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Zapowiadało się dosyć niewinnie ale po zjedzeniu pierwszego kęsa, wiedziałam że to będzie hit. W tym daniu uwielbiam wszystko, to jak się prezentuje, jego łatwość w przygotowaniu i oczywiście to, jak smakuje. Jeśli jesteście fanami dyniowych przepisów, koniecznie musicie spróbować tego dania, choć myślę, że i sceptycy dyniowi byliby zachwyceni ;)

Zapiekane rigatoni z sosem dyniowym, włoską kiełbasą i grzybami
4-6 porcji

składniki:
- 500 g makaronu rigatoni
- 500 g kiełbasy salsiccia fresca
- 500 g dyniowego puree
- 500 g różnych grzybów (ja użyłam boczniaków, portobello i pieczarek)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g bulionu
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 100 g startego parmezanu
- garść świeżej szałwii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente. 
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Mięso wyjąć z jelita i odstawić. Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, grzyby w plasterki, szałwię posiekać. 
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, Wrzucić mięso z kiełbasy  i smażyć aż zmieni kolor, ok 5 minut. Dodać grzyby, szałwię oraz tymianek, smażyć do zrumienienia grzybów. Następnie wlać wino, zagotować i gotować aż płyn wyparuje do połowy. Dodać bulion, puree dyniowe, cynamon oraz gałkę i doprowadzić do wrzenia. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i dodać makaron, wszystko wymieszać. Całość posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego!

Baked rigatoni with pumpkin sauce, Italian sausage and mushrooms
4-6 portions

ingredients:
- 500 g rigatoni pasta
- 500 g salsiccia fresca sausage
- 500 g pumpkin puree
- 500 g different fungi- I used oyster mushrooms, portobello and champignons
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 100 g grated Parmesan
- 250 g stock
- 125 ml dry white wine
- handful fresh sage
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/8 teaspoon nutmeg
- salt, pepper to taste

Cook rigatoni al dente, drain and set aside.
Take the meat from the sausage and set aside. Finely dice onion and garlic, slice mushrooms and chop sage. 
Heat 2-3 tablespoons of olive oil in a pan and add onion, fry until glossy. Next, add garlic and fry for 30 seconds. Add salsiccia meat and fry until it has changed the colour- around 5 minutes. Next, add mushrooms, sage and thyme, fry until golden brown. Pour the wine, bring to boil and reduce to half of the volume. Next, add puree, stock, cinnamon and nutmeg, season with salt and pepper and bring to boil. Mix the pasta in and top with Parmesan cheese. Put the pan in the preheated oven and bake 25 minutes until golden brown. Next, remove from the oven and serve.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...