Placuszki ryżowe
Rice flour pancakes, for English scroll down
Kolejny przepis na śniadanie, które uwielbiam- placuszki. Mogą być w każdej postaci, tym razem bezglutenowe ryżowe. Są bardzo delikatne i puszyste, a do tego są banalnie proste w zrobieniu. Na pewno warte spróbowania;)
Słyszałam, że w Polsce szaleje zima, moja rodzina i przyjaciele wysyłają mi zdjęcia, na których jest mnóstwo śniegu i mówią, że temperatura sięga nawet poniżej 35 stopni! To niewiarygodne, bo w Oslo... jest -3 i zero śniegu;) Myślę jednak, że to dopiero początek i zima przyjdzie...obawiam się, że z większym impetem niż w Polsce...:)
Placuszki ryżowe
10 szt.
składniki:
- 130 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
Suche składniki połączyć w misce. Dodać mokre składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni z obydwu stron do zrumienienia.
Smacznego!
Rice flour pancakes
10 pancakes
ingredients:
- 130 g rice flour
- 1 teaspoons baking powder
- 1/4 teaspoon baking soda
- 150 ml milk
- 1 egg
- pinch of cinnamon
- 1 tablespoon shredded coconut
- 1 tablespoon honey
Combinde dry ingredients in a bowl, add wet and mix unitl combined. Heat a frying pan with olive oil over medium heat and fry pancakes both sides until golden.
Enjoy!
Apetyczne foteczki)))
OdpowiedzUsuńJa robiłam ostatnio z ryżem wcześniej ugotowanym, też pyszne.Nie wiem czy jadłaś?
Piękna piramidka:))) tak myślę sobie,że dawno nie smażyłam żadnych placuszków...
OdpowiedzUsuńAleż pulchniutkie, mniam!
OdpowiedzUsuńW Danii w tym sezonie śnieg był przez trzy dni, i to tylko na północy... Ale nie narzekam ;) Teraz już czekam na wiosnę ;)