Spaghetti z grillowanym kurczakiem, karczochami i sosem z ricotty
Grilled chicken and artichokes spaghetti with ricotta sauce, for English scroll down
Ach ten makaron wygrywa wszystko. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Wszystko, co w sobie zawiera tworzy idealną kompozycje smaków i zapachów. Sos z ricotty to moje odkrycie, które od momentu zrobienia tego makaronu wiecznie powtarzam. Spaghetti nie jest trudne w wykonaniu, więc każdy może pokusić się o taką rozpustę w domu:)
Spaghetti z grillowanym kurczakiem, karczochami i sosem z ricotty
4 porcje:
składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 duże lub 3 małe karczochy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 200 ml kremówki
- 250 g sera ricotta
- 1 cebula
- 2 piersi z kurczaka (obrane)
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz
W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżką oliwy, liściem laurowym i 1 ząbkiem czosnku. Karczochy umyć i odciąć 1/3 górną część liści, łodygę przyciąć. Następnie skropić sokiem z cytryny i włożyć liśćmi do dołu do gotującej się wody. Gotować ok 30 minut. Po tym czasie karczochy wyjąć, opłukać zimną wodą i obrać. Pozbyć się włóknistej części z serca karczocha i pokroić go w kostkę. Z liście zeskrobać jadalny miąższ.
Kurzaka połączyć z oliwą, przyprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną i wszystko wymieszać. Kurczaka grillować na rozgrzanej patelni grillowej z obydwu stron. Odstawić na parę minut, po czym pokroić w plasterki.
Cebulę oraz 2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wlać kremówkę i zagotować. Dodać ricottę, sól, pieprz oraz imbir i wszystko wymieszać, gotować do zgęstnienia.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.Zostaw odrobinę wody z makaronu, może się przydać. Do gęstniejącego sosu dodać karczochy i chwilę później makaron. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać trochę wody z makaronu i wymieszać Na wierzch ułożyć kurczaka. Podawać z cytryną i bazylią.
Smacznego!
Grilled chicken and artichokes spaghetti with ricotta sauce
4 portions
ingredients:
- 400 g spaghetti pasta
- 2 big or 3 small artichokes
- 3 garlic cloves
- 3 tablespoons olive oil
- 1 bay leaf
- 200 ml heavy cream
- 250g ricotta cheese
- 1 onion
- 2 boneless and skinless chicken breasts
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 1/4 teaspoons hot smoked paprika
- salt, pepper
Bring water with 1 garlic clove, bay leaf and 1 tablespoon olive oil to a boil in a big pot. Cut 1/3 upper part of artichokes and trim the stalks. Sprinkle with lemon juice and add to the boiling water leaves-side down, cook 30 minutes. Next strain and peel. Throw outthe fibrous part of the arttichoke heart. Next cut heart into cubes, scrap edible part from the leaves and add into the bowl.
Cut onion and 2 garlic cloves into small cubes. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry another one minute. Add heavy cream and cook until boiled, add ricotta, ginger and season with salt and pepper. Stir everything well and cook until thickened.
Meanwhilwe cook pasta aldente. Do not throw the water.
Combine chicken with 2 tablespoons olive oil, salt, pepper and paprika. Grill on both sides until golden, then remove and set aside for couple of minutes. Next cut into stripes.
Add artichokes to the thickening sauce, next add pasta and season with salt and pepper if needed. If sauce is too thick, add water from the cooked pasta. Add chicken, basil leaves and sliced lemon on the top then serve.
Enjoy!
Świetne danie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym...
To danie wygląda wspaniale! Kocham makarony, a ricotta i kluski to doskonałe połączenie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuń