Pulpeciki z bulguru i komosy ryżowej w sosie pomidorowym
Bulgur and quinoa balls with tomato sauce, for English scroll down
Lubię robić wszelkiego rodzaju pulpety, i te mięsne i te warzywne i te z kaszy i wiele wiele innych. Myślę, że inspiracji i pomysłów na ich przygotowanie nie ma końca, więc za każdym razem można osiągnąć inny efekt smakowy. Tym razem postawiłam na bulgur i komosę, Świetnie komponują się ze sobą, a w połączeniu z innymi składnikami tworzą spójną całość. Nie sposób im się po prostu oprzeć;) Dodatek rodzynek świetnie podkręca smak, choć jeśli ich nie lubisz, po prostu je pomiń:) Ze względu na specyfikę składników, dla mnie jest to danie bardzo kojarzące się z kuchnią bliskowschodnią, dlatego też pulpeciki trafiają do zakładki "Poznajemy smaki wschodu" ;)
Pulpeciki z bulguru i komosy ryżowej w sosie pomidorowym
3-4 porcje
składniki na pulpety:
- 100 g bulguru
- 50 g komosy ryżowej
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 30 g tahini
- 1 łyżeczka za'ataru
- 40 g rodzynek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Bulgur i komosę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki na pulpeciki połączyć ze sobą w misce i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Wilgotnymi dłońmi uformować kulki i układać ja na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pulpecik skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut do zrumienienia, w połowie obracając na drugą stronę.
składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 pomidory malinowe
- ok 150 ml bulionu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 suszona papryczka chili
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek pokroi w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Pomidory smażyć i obrać ze skórki, wyjąć nasiona i pokroić w kostkę. Na patelnię dodać pokrojone pomidory oraz pomidory w puszce, paprykę i oregano. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, co jakiś czas dodając bulion. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Na sos ułożyć pulpeciki, oprószyć świeżym tymiankiem i podawać.
Smacznego!
Bulgur and quinoa balls with tomato sauce
3-4 portions
ingredients for balls:
- 100 g bulglur
- 100 g quinoa
- 1 carrot
- 1 egg
- 2 tablespoona bread crumbs
- 30 g tahini
- 1 teaspoon za'atar
- 40 g raisins
- 1 tablespoon chopped dill
- 1/2 teaspoon hot smoked paprika
- salt, pepper
- olive oil
Preheat oven to 180 C.
Cook bulgur and quinoa in salted water until tender
Coarsely grate carrot and combine all ingredients in a bowl, mix well. Season with salt and pepper if needed. Form balls with wet hands and take on the baking sheet lined with parchment paper. Pour olive oil onto each ball and take into the preheated oven. Bake approx 25 minutes, flipping out the balls in the middle of baking. Remove form the oven.
ingredients for tomato sauce:
- 1 can chopped tomatoes
- 2 tomatoes
- about 150 ml stock
- 1 small onion
- 1 garlic clove
- 1 dried chili pepper
- 1 teaspoon oregano
- salt, pepper
Cut onion and garlic into small cubes. Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute.
Blanch tomatoes and peel, remove seeds and cut into chunks. Add all tomatoes into the pan with chili and oregano. Stir to combine. Cook until thickened, adding stock in 3 parts. Season with salt and pepper. Add bulgur and quinoa balls, sprinke with fresh thyme and serve.
Enjoy!
Uwielbiam pulpety, Twoje wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńaromatycznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuń