wtorek, 24 sierpnia 2021

Bulgogi udon

 Bulgogi udon noodles, for English scroll down


Bulgogi to nic innego, jak cienko pokrojona zamarynowana wołowina. To bardzo popularne koreańskie danie jest wręcz mistrzowskie! Uwielbiam smak tego mięsa, jest kruche, soczyste i aromatyczne. Aby uzyskać cienkie plasterki mięsa, warto je na wpół zamrozić i wtedy pokroić w cienkie paski, jest to o wiele łatwiejsze. Bulgogi można podać na różne sposoby, ja przygotowałam do nich nudle udon i uważam, że jest to fantastyczne połączenie, koniecznie spróbujcie!

Bulgogi udon
4 porcje

składniki na bulgogi:
- 600 g antrykotu lub polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 gałązki dymki
- 1 małe jabłko lub gruszka azjatycka
- 2 ząbki czosnku

- 90 ml sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka oleju sezamowego

Mięso na wpół zamrozić, następnie pokroić na bardzo cienkie kawałki. Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, czosnek w drobną kostkę a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski wlać sos sojowy, mirin, olej sezamowy i dodać cukier, całość wymieszać. Dodać mięso oraz wszystkie warzywa, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, następnie wyjąć z lodówki  i odstawić na 30 minut. 

pozostałe składniki:
- 800 g świeżych noodli udon
- 2 łyżki sezamu

Noodle ugotować al dente, ostawić. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać mięso z całą zawartością i smażyć parę minut do usmażenia (mięso można smazżć partiami). Do mięsa dodać makaron, całość dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Podawać z sezamem.
Smacznego!

Bulgogi udon
4 portions

ingredients for bulgogi:
- 600 g beef rib eye steak or sirloin
- 1 onion
- 1 carrot
- 1 small apple or Asian pear
- 3 stalks spring onion
- 2 garlic cloves

- 90 ml soy sauce
- 3 tablespoons sugar
- 2 tablespoons mirin
- 1 tablespoon sesame oil

Put meat to the freezer and freeze for around 2 hours until set but still not frozen as a stone. Cut meat in vert thins slices. Cut carrots in stripes, onion in slices and garlic into very small cubes. Coarsely grate apple. 
In a bowl pour soy sauce, mirin and sesame oil, add sugar and stir until combined. Add meat and all vegetables, stir to combine and put to the fridge for at least 2 hours. Next take out form the fridge ans set aside for 30 minutes.

remaining ingredients:
- 800 g fresh udon noodles
- 2 tablespoons sesame seeds

Cook udon until al dente and set aside. In a big frying pan or wok heat 2-3 tablespoons oil, add meat with vegetables and marinate and fry until cook through- you can make it in batches. Next add udon, stir well and take off from the stove. Serve wit sesame seeds.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...