piątek, 20 sierpnia 2021

Tarta pistacjowa frangipane z wiśniami

 Pistachio frangipane tart with cherries, for English scroll down


Muszę przyznać, że ciężko było mi się powstrzymać, żeby nie zjeść kilku kawałków tego ciasta naraz. Jest dokładnie takie, jakie chciałam, żeby było. Lekko kwaskowate, orzechowe i kruche. Wiśnie spisały się wspaniale, bo to one równoważą słodycz nadzienia i powodują, że ciasto jest zbilansowane. Aspekt wizualny również mnie usatysfakcjonował, ponieważ zieleń i czerwień fantastycznie ze sobą kontrastują, dając w rezultacie ciasto, które nie tylko smakuje ale i wygląda. 
Tarta frangipane jest niezwykle popularna, ale zwykle robiona jest z migdałów, ja postanowiłam zamienić migdały na pistacje i była to bardzo dobra decyzja. Jeśli jesteście fanami takich wypieków, koniecznie zróbcie tę tartę, jest wyśmienita!

Pistacjowa tarta frangipane z wiśniami
prostokątna forma 36x13 cm

składniki na kruchy spód:
- 150 g maki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 1 małe jajko

Mąkę przesiać, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto w kulę. Owinąć w folię plastikową i spłaszczyć na kształt dysku. Włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować ciasto na prostokąt, następnie przenieść na formę i wylepić dno oraz boki. Dno ponakłuwać widelcem, całość przykryć folią aluminiową i wsypać obciążenie (np. surowy ryż albo groch lub specjalne kulki obciążające do cista kruchego). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie z folią i dopiec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

składniki na nadzienie:
- 120 g surowych pistacji (waga bez skorupek)
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- ok 250 g wiśni

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Wiśnie wydrylować. Pistacje zmielić na mąkę- ja użyłam blendera.
W misce miksera ubijać masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując bardzo dokładnie do połączenia. Następnie dodać mąkę, sól oraz zmielone pistacje i zmiksować do połączenia. 
Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę pistacjową, następnie położyć wiśnie na wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Pistachio frangipane tart with cherries
rectangle form 36x13 cm

ingredients for crust:
- 150 g all purpose flour
- 75 g cold butter, cubed
- 30 g sugar
- 1 small egg

Preheat oven to 180 C.
Sift flour, add sugar and mix. Add butter and crush with fingers until crumbled. Add egg, stir to combine and quickly for a ball. Wrap in plastic foil and flatten for a disc shape. Take to the fridge for one hour.
Next take out the Dough from the fridge and roll into 3-4 mm rectangle, then transfer on a baking form and fill the bottom and sides of the form. Prick the bottom with fork and cover with aluminium foil. Add weight (raw rice, beans or special balls for crust) and take to the preheated oven, bake 10 minutes. Remove foil with weight and bake another 10 minutes. Take out from the oven and set aside to cool.

ingredients for filling:
- 120 g raw pistachios (weight without shells)
- 125 g butter at room temperature
- 100 g sugar
- 35 g all purpose flour
- 2 eggs
- 1/4 teaspoon salt
- around 250 g cherries

Preheat oven to 200 C.
Remove stones form the cherries and blend pistachios until flour. 
In a stand mixer bowl mix butter and sugar until light and fluffy. Add one egg at a time and mix well until combined for at least 30 seconds. Add flour, pistachios and salt and mix until combined. Spread the filling over the crust and add cherries on top. Take to the preheated oven and bake around 40 minutes until the top is golden. Take out form the oven and let cool, then sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!








6 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia i tak apetycznie wyglądająca tarta 🥰 Będzie weekendowy wypiek 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialna 🥰 Perfekcyjne połączenie smaków i wspaniały wygląd.To nie pierwsze ciasto z Twojego bloga, do którego dodaje się zmielone pistacje. To drugie też uwielbiam. To takie rarytasy w najlepszym wydaniu 😉
      P.S. Trudno kupić u nas pistacje niesolone w stacjonarnym sklepie, byłam zmuszona kupić przez internet.

      Usuń
  2. A jakie wymiary foremki? Muszę koniecznie zrobić...🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, a czy można użyć mrożonych wiśni? I jeśli tak, czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz użyć mrożonych wiśni, ale lepiej rozmrozić je wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru wody :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...