Buckwheat crepes with baked peaches, for English scroll down
Co do naleśników gryczanych, mają lekko orzechowy smak i idealnie łączą się ze słodyczą brzoskwiń. Osobiście bardzo lubię mąkę gryczaną, ale wiem, że nie wszyscy są jej fanami. Śmiało możecie zrobić zwykłe naleśniki i zjeść je razem z brzoskwiniami, to ma być w końcu dla Was przyjemność!
Naleśniki gryczane z pieczonymi brzoskwiniami
6 naleśników
składniki na brzoskwinie:
- 6 brzoskwiń
- 12 małych kawałeczków masła
- 1 łyżka cukru
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół. Brzoskwinie przepołowić, wyjąć pestkę i do każdego zagłębienia wsadzić kawałeczek masła. Brzoskwinie przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i całość posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut aż będą miękkie.
składniki na creme fraiche:
- 300 g creme fraiche
- 1 łyżka miodu (ja użyłam wrzosowego)
- sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić.
składniki na naleśniki:
- 150 g maki gryczanej
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- szczypta soli
Mleko, jajko i sól połączyć w misce, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać, odstawić na ok 15 minut. Następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni ( u mnie 24 cm). Uwaga! Naleśniki smażą się bardzo szybko, więc nie odchodźcie od kuchenki:)
Gotowe naleśniki podawać z pieczonymi brzoskwiniami i creme fraiche.
Smacznego!
Buckwheat crepes with baked peaches
6 crepes
ingredients for peaches:
- 6 peaches
- 6 peaches
- 12 small cubes of butter
- 1 tablespoon sugar
Preheat oven to 200 C.
Cut peaches in half, remove seed and put butter to each hole. Transfer peaches on a baking sheet lined with parchment paper and sprinkle with sugar. Take to the preheated oven and bake 20-25 minutes until tender.
ingredients for creme fraiche:
- 300 g creme fraiche
- 1 tablespoon honey (I used heather honey)
- juice of 1 lemon
Combine all ingredients in a bowl, set aside.
ingredients for crepes:
- 150 g buckwheat flour
- 1 egg
- 400 ml milk
- pinch of salt
In a big bowl combine milk, egg and salt. Add flour and stir to well combined, set aside for 15 minutes. Next fry crepes on a hot pan on both sides until golden. Crepes are frying very quickly, be careful to not burn them!
Serve with baked peaches and creme fraiche.
Enjoy!
Pyszności 😋 Udane śniadanie.
OdpowiedzUsuń