poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Kurczak zapiekany z wiśniami i rozmarynem

 Baked balsamic chicken with cherries and rosemary, for English scroll down


Każdy nowy gadżet kuchenny albo garnek napawa mnie dużym szczęściem. Jednych uszczęśliwia nowa torebka albo buty, mnie uszczęśliwia garnek. Tego typu garnek miałam na oku już ładnych parę lat. W większości są one niestety przeogromnie drogie i zawsze cena mnie odrobine hamowała. Parę miesięcy temu postanowiłam jednak, że to najwyższy czas, aby się w niego w końcu zaopatrzyć. Mnie nie interesują marki, nie mam parcia na to, żeby mój garnek był "markowy". Nie umiałam niestety znaleźć niczego innego, niż klasyczne Le Creusety, więc stwierdziłam, że będę na nie polować, kiedy będą na promocji. Pewnego dnia wyświetliła mi się strona ze sklepem, który znałam, ale w którym nie za bardzo lubię kupować, bo w większości mają tam asortyment kuchennych marek luksusowych. Stwierdziłam "a, tylko pooglądam". No i trafiłam na wspaniałą promocje garnka, który marzył mi się od lat. Jego cena w porównaniu do innych tego typu garnków była wręcz śmiesznie niska i bałam się, że może być bardzo złej jakości. Zaryzykowałam jednak i zamówiłam. Okazało się, że trafiłam w dziesiątkę, ponieważ garnek okazał się być tym samym garnkiem, co Le Creuset za 2500 kr, tyle że nie był markowy. Za swój garnek zapłaciłam trzy razy mniej, czyż to nie jest prawdziwe szczęście?:)
Pamiętam, kiedy kupowałam swój pierwszy garnek żeliwny do gulaszów i wypieku chleba i sytuacja była podobna, upolowałam go na Black Friday za śmieszne pieniądze, a był przeceniony tak dużo z racji, że nie należał do żadnej znanej marki kuchennej. Nie mniej jest to najbardziej eksploatowany garnek w mojej kuchni i nie wyobrażam sobie gotowania bez niego. Myślę, że tak samo będzie i z tym garnkiem, który widzicie na zdjęciach, jestem w nim totalnie zakochana i jeśli wahacie się tak jak ja, kupcie go, jest po prostu cudowny! Poszukajcie jednak w mniejszych sklepach, bo nie warto przepłacać:) 
Co do kurczaka, jest to idealna propozycja dla osób, którym zwykły kurczak się już znudził i chciałyby ugotować coś bardziej gourmet. Wiśnie wspaniale łączą się z mięsem i nadają świetnego kwaśno-słodkiego smaku.

Kurczak zapiekany z wiśniami i rozmarynem
6 porcji

składniki na marynatę:
- 60 g octu balsamicznego
- 70 g oliwy z oliwek
- 60 go miodu
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. W misce połączyć ocet, sól, miód, oliwę oraz pieprz. Dodać czosnek i cebulę, wszystko wymieszać. 

pozostałe składniki:
- 6 ćwiartek z kurczaka
- 500 g wiśni
- kilka łodyg rozmarynu

Kurczaka opłukać i osuszyć, następnie dodać do marynaty, wymieszać do połączenia i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. (można nawet na całą noc).
30 minut przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i odstawić do ocieplenia. 
W międzyczasie wydrylować wiśnie.
Piekarnika nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Na patelni lub w garnku żaroodpornym rozgrzać 2-3 łyżki oleju, następnie smażyć kurczaka partiami z obu stron po parę minut aż się zarumieni, zdjąć z patelni i smażyć kolejne porcje. Garnek zdjąć z ognia, dodać do niego podsmażonego kurczaka, całą marynatę oraz wiśnie. Na wierzch rozłożyć rozmaryn, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaczki. 
Smacznego!

Baked balsamic chicken with cherries and rosemary
6 portions

ingredients for marinade:
- 60 g balsamic vinegar
- 70 g olive oil
- 60 g honey
- 3 shallots
- 2 garlic cloves
- 2 teaspoons salt
- 1/2 teaspoon pepper

Slice onion and garlic. In a bowl combine olive oil, vinegar, salt, pepper and honey. Add garlic and onion and stir to combine.

ingredients for chicken:
- 6 chicken legs
- 500 g cherries
- few rosemary stalks

Wash chicken with water and dry with paper towel, put into the marinade and cover all chicken well. Transfer to the fridge for at least 30 minute (can be overnight). 
30 minutes before baking, take chicken out from the fridge and set aside until get warm. 
Meanwhile stone the cherries and preheat oven to 200 C.
In a cast iron pan heat 2-3 tablespoons oil, add chicken in parts and fry for 2-3 minutes on both sides until golden, set aside. Take out the pan from the stove and add chicken, then pour all marinade and toss pitted cherries. Sprinkle with rosemary, cover with a lid and put to the preheated oven. Bake 30 minutes, next uncover and bake another 30 minutes.
Serve with your favourite additions, I served with baked potatoes.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...