sobota, 28 sierpnia 2021

Tagliatelle z cukinią i sosem z ricotty

 Tagliatelle with zucchini and ricotta sauce, for English scroll down


Ten makaron jest prosty i przyjemny w zrobieniu. Czasami, a nawet bardzo często tak jest, że nie mam za dużo czasu na gotowanie, więc sięgam po przepisy, które nie wymagają dużego nakładu czasowego. Jestem osobą bardzo zorganizowaną, więc nie mam problemu ze znalezieniem chociaż 30 minut na ugotowanie obiadu, szczególnie kiedy jakość spożywanych posiłków jest dla mnie bardzo ważna. Ten makaron wpisuje się idealnie w szybki obiad i sięgam po ten przepis dosyć często w różnych odsłonach. Element, który jest stały to sos z ricotty, za którym wręcz przepadam. Trzeba go jedynie mocno przyprawić solą i pieprzem i całe danie będzie wyśmienite. 
Tym razem postanowiłam go połączyć z cukinią, na którą jest teraz sezon i rukolą oraz płatkami chili, które nadają wyrazistości.

Tydzień. Tydzień i zobaczę swoich rodziców pierwszy raz od 1.5 roku. Czekałam na ten dzień tak długo, więc postanowiłam ich zabrać do pięknych miejsc na północy Norwegii. Na razie ma padać cały tydzień, ale może znajdzie się jakieś okno pogodowe na wspinaczkę. Choć wiecie co... Nieważne, ważne że przylatują. 

Tagliatelle z cukinią i sosem z ricotty
4 porcje

składniki na sos:
- 250 g ricotty
- 100 ml śmietanki kremówki
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- spora szczypta soli i pieprzu do smaku

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką w misce i odstawić. Do przyprawienia sosu należy użyć sporej ilości soli i pieprzu, aby nadać mu więcej charakteru, oczywiście w granicach rozsądku;)

składniki na makaron:
- 500 g tagliatelle
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70 g rukoli
- ok 200 ml wody z gotowania makaronu
- płatki chili i pokruszone pistacje do gotowania

Cebulę, czosnek i cukinię pokroić w kostkę. 
Makaron ugotować al dente, odcedzić (zostawić ok 200 ml wody z gotowania makaronu na później) i odstawić na chwilę.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać cukinię, przyprawić solą i pieprzem i smażyć chwilę aż zmięknie. Wlać sos oraz ugotowany makaron i wszystko wymieszać. Dolewać wody z makaronu aby rozrzedzić odrobinę sos. Zdjąć z ognia i dodać rukolę, całość wymieszać i podawać od razu z płatkami chili i pistacjami.
Smacznego!

Tagliatelle with zucchini and ricotta sauce
4 portions

ingredients for sauce:
- 250 g ricotta cheese
- 100 ml heavy cream
- juice of 1 lemon
- zest of 1 lemon
- big pinch of salt and pepper

Whisk everything in a bowl until combine. Use rather big amount of salt and pepper, but do not overuse it. 

ingredients for pasta:
- 500 g tagliatelle
- 1 zucchini
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 70 g arugula
- around 200 ml water from pasta cooking
- chili flakes and pistachios for topping

Dice onion, garlic nad zucchini.
Meanwhile cook pasta al dente in slightly salted waterand drain (leave 200 ml water for later).
Heat 2-3 tablespoons olive oil in a pan and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry 30 more seconds then add zucchini, season with salt and pepper and fry until tender. Add sauce and pasta and mix everything adding pasta water to loosen the sauce. Take out from the stove and add arugula, stir well and serve immediately with chili flakes and pistachios.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...