wtorek, 1 sierpnia 2017

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Makaron soba w sosie tahini z kurczakiem, ciecierzycą i cukinią

Makaron soba w sosie tahini z kurczakiem, ciecierzycą i cukinią

Tahini sauce soba noodles with chicken, chickpea and zucchini, for English scroll down


Wiem, że tahini nie jest lubiane przez wszystkich, bo jego smak nie musi zachwycać każdego. Ja jednak należę do tych osób, które uwielbiają pastę sezamową i sosy na jej bazie chociażby. Ten makaron jest idealny na imprezy, gdzie trzeba nakarmić większą liczbę osób i, gdzie nie musimy się martwić, że zimne będzie niedobre. Bo w tym wypadku zimne znaczy pyszne. Kiedy wsadzacie jednak makaron do lodówki, warto go trochę podgrzać w mikrofalówce,  aby sos mógł zrobić się bardziej płynny.
Mam w Oslo prawdziwy raj, jeśli chodzi o azjatyckie produkty, bo nie dość, że w centrum jest specjalny sklep azjatycki, gdzie jest WSZYSTKO, począwszy od miso, przez parowary bambusowe po milion odmian makaronu ryżowego to w różnych sklepach z importowaną żywnością jest duży wybór azjatyckiej żywności. Dla mnie to prawdziwy raj i teraz gotuję azjatyckie, indyjskie i bliskowschodnie potrawy bardzo często, więc mój cykl będzie się mocno zapełniał:)

A tymczasem udaje się na wyprawę w okolice miejscowości Rjukan. Kolejne trzy dni spędzę pośród cudownej natury Norwegii i mrówek a namiocie;)
Adieu!

Makaron soba w sosie tahini z kurczakiem, ciecierzycą i cukinią
ok 6 porcji

składniki na sos:
- 80 g tahini
- sok z 1/2 cytryny
- 1 duży ząbek czosnku, pokrojonego w kostkę
- 2 cm kawałek imbiru, pokrojony w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 spora łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić.

składniki na makaron:
- 500 g makarony soba
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cukinia
- 1 puszka ciecierzycy
- garść posiekanego szczypiorku lub dymki
- 6 małych awokado
- sezam do dekoracji
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sosu sriracha

Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i sosem sriracha. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić kurczaka, smażyć do zrumienienia, odstawić.
Cukinię pokroić w cienkie półplasterki. Makaron ugotować al dente.
Makaron połączyć z ciecierzycą, kurczakiem, cukinią i sosem. Całość podawać z sezamem i pokrojonym awokado.
Smacznego!

Tahini sauce soba noodles with chicken, chickpea and zucchini
about 6 portions

ingredients for sauce:
- 80 g tahini
- juice from 1/2 lemon
- 1 big garlic clove, chopped
- 2 cm piece of fresh ginger, chopped
- 1 tablespoon olive oil
- 1 teaspoon honey
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1/2 teaspoon salt
- 2-3 tablespoons water from cooking noodles

All ingredients combine in a bowl and set aside.

ingredients for noodles:- 500 g soba noodles
- 500 g chicken breast, skinless and boneless
- 1 big zucchini
- 1 chickpea can
- handful of chopped chive
- sesame for decoration
- 6 small avocados
- salt, pepper
- 1 teaspoon sriracha sauce

Cut chicken into stripes, season with salt, pepper and sriracha. Heat a frying pan with 2 tablespoon of olive oil and fry chicken until golden, set aside.
Cook soba al dente, following to the instructions on the package. Slice zucchini.
Mix all ingredients into big bowl (zucchini, chicken, chickpea, chive, soba and sauce), serve with avocado and sesame.
Enjoy!





3 komentarze:

  1. Twój wschodni cykl stałe mnie zachwyca, mdłości powoli odchodzą, więc będę dalej eksperymentować razem z Tobą 😉 Obowiązkowo zrobię to danie! Przyjemności pod namiotem 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie obiad fantastyczny 😋 Zjadłam naprawdę sycący i pełnowartościowy posiłek. I pierwszy raz zrobiłam tahini oczywiście z Twojego przepisu 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszę się, że smakowało! To świetne i szybkie danie:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...