wtorek, 23 stycznia 2018

Gulasz z szarpanym kurczakiem

Gulasz z szarpanym kurczakiem

Pulled chicken stew, for English scroll down


Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam to danie, od razu się zakochałam. Jest bardzo aromatyczne i idealne na zimowe mrozy. W Oslo ciągle jest zimno i praktycznie codziennie sypie śnieg. Teraz, kiedy piszę tego posta, z nieba lecą ogromne płatki śniegu. Właśnie w takim momencie najbardziej przyda się ten gulasz. Nie jest trudny w zrobieniu, a satysfakcja smaku gwarantowana:)

Gulasz z szarpanym kurczakiem
6 porcji

składniki:
- 750 g piersi z kurczaka
- 750 ml bulionu + 1.5 litra bulionu lub wody
- 1 liść laurowy
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili bez pestek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżyeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki kuminu

1.5 litra bulionu lub wody zagotować z liściem laurowym i dodać kurczaka. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 45 minut po czym wyjąć i poszarpać widelcem lub palcami. Odstawić.
Cebulę, chili i czosnek pokroić w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać chili oraz czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć paręnaście sekund aż zaczną pachnieć. Dodać passatę, pomidory i 500 ml bulionu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać kukurydzę, ciecierzycę i fasolę. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Dodać kurczaka i jeszcze 250 ml bulionu, aby rozrzedzić konsystencje. Gotować jeszcze 5-10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Pulled chicken stew
6 portions

ingredients:
- 750 g chicken breast, boneless and skinless
- 750 ml stock + 1.5 liters stock or water
- 1 bay leaf
- 700 ml tomato puree
- 2 cans chopped tomatoes
- 1 can chickpea
- 1 can corn
- 1 can red kidney beans
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 1 chili without seeds
- 1 teaspoon oregano
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon basil
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon cumin

Bring 1.5 liters stock or water to a boil with bay leaf. Add chicken and cook on low heat approx 45 minutes. Remove from the liquid and divide into small pieces with fork or fingers. Set aside.
Cut onion, chili and garlic into small cubes. Heat a big frying pan or pot with 2-3 tablespoon canola oil and add onion, fry until glossy. Add chili and garlic and fry for a minute. Add all spices and fry for approx. 30 seconds until fragrant. Add tomato puree, chopped tomatoes and 500 ml stock. Bring to boil. Next add corn, chickpea and beans, cook on low heat around 20 minutes. Add chicken and 250 ml stock and cook another 10 minutes. Serve with rice and avocados. 
Enjoy!




3 komentarze:

  1. Ależ pysznie wygląda 😋 Dziś biorę się za danie z Twojego poprzedniego wpisu 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Bombeczka! Uwielbiam szarpaną wieprzowinę, ale chętnie zjadłabym czasem lżejszą wersję z kurczakiem. I to jest przepis, na który czekałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, wygląda przepysznie!
    W Danii ciągle pada i pada, ale deszcz, niestety...

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...