Kjøttkaker- norweskie pulpeciki w sosie
Kjøttkaker- Norwegian meatballs, for English scroll down
Te norweskie pulpety skradły moje serce przy pierwszy kęsie. Oczywiście, jak już zresztą chyba wszystko, można kupić je gotowe w ogromnych ilościach. Nie muszę Wam jednak mówić, że do domowych nawet nie ma co porównywać. Norwegowie jedzą duże ilości kjøttekaker i fiskekaker (rybne pulpety), uwielbiają te dania i chętnie do nich wracają.
Kjøttekaker to takie odpowiedniki szwedzkich pulpetów, które również możecie znaleźć na blogu. Różnią się jednak składnikami i sposobem przygotowania. Koniecznie sprawdźcie obydwa przepisy i porównajcie, które Waszym zdaniem są smaczniejsze:)
Kjøttkaker- norweskie pulpeciki w sosie
4 porcje
składniki:
- 800 g mielonej wołowiny (może być pół na pół z wieprzowym)
- 200 ml mleka
- 90 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 750 ml bulionu wołowego
- 1 jajko
- 60 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g bułki tartej
Mleko połączyć z bułką tartą i odczekać chwilę do wsiąknięcia. Dodać jajko oraz przyprawy i wymieszać. Dodać mięso i dokładnie wymieszać do połączenia. Z masy formować pulpeciki, powinno wyjść ok 18-20 pulpecików. 30 g masła roztopić na patelni i obsmażyć pulpety ze wszystkich stron. Odstawić na talerz.
Pozostałe masło roztopić na tej samej patelni i dodać mąkę, smażyć na małym ogniu ok 3-4 minut, mieszając cały czas. Wlać gorący bulion i wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Dodać pulpety i gotować całość ok 20 minut do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody.
Do śmietany dodać 3-4 łyżki sosu i wymieszać. Następnie ostrożnie wlać śmietanę do sosu i delikatnie wymieszać do połączenia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Kjøttkaker- Norwegian meatballs
4 portions
ingredients:
- 800 g minced beef (half of the meat can be pork)
- 200 ml milk
- 90 g butter
- 50 g all purpose flour
- 750 ml beef stock
- 1 egg
- 60 ml 18% sour cream
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 50 g breadcrumbs
Combine milk with breadcrumbs and wait few minutes until soaked. Add egg and all spices and stir. Add meat and stir until well incorporated. With wet hands form balls- you should get around 18-20 meatballs. Preheat frying pan with 30 g butter over medium heat. Add meatballs and fry on all sides. They don't have to be ready inside. Set aside in the plate.
Melt remaining butter in the same frying pan and flour, stir well and fry on the low heat around 3-4 minutes, stirring all the time. Add hot stock, stir and bring to a boil. Add meatballs and cook around 20 minutes until the sauce is thick. If the sauce is too thick, you can add a bit of water.
Add 3-4 tablespoons sauce into the sour cream and stir. Next carefully add cream into the meatballs and stir until incorporated.
Serve with favorite additions.
Enjoy!
mniam! bardzo smacznie się prezentują te klopsiki!
OdpowiedzUsuńBaaardzo podobne do szwedzkich ☺️ Muszę spróbować ☺️
OdpowiedzUsuńSuper obiad! Bardzo smaczny 😋 Najadła się cała rodzinka ☺️
UsuńZaśliniłam się! ;)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam...musiały być pyszne,bo szybko znikły:)
OdpowiedzUsuńWieki całe już pulpetów nie jadłam... Narobiłaś mi apetytu! :)
OdpowiedzUsuń