Kurczak w sosie satsivi
Satsivi sauce chicken, for English scroll down
Sos o ciekawie brzmiącej nazwie satsivi jest dosyć popularnym sosem w Gruzji. Najczęściej robi się go właśnie z kurczakiem. Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że ta potrawa musi się u mnie pojawić. Minęło sporo czasu, kiedy zrobiłam tego kurczaka po raz pierwszy, ale nadal czuję jego orzeźwiający orzechowy smak. Jest to bardzo ciekawe danie, które trzeba spróbować. Gruzińska kuchnia czaruje swoją oryginalnością, a ten kurczak taki właśnie jest.
Kurczak w sosie satsivi
4 porcje
składniki na sos:
- 120 g orzechów włoskich
- sok z 1 cytryny
- 125 ml bulionu
- 1 chili bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki lub kolenry
Składniki zblendować na pastę. Odstawić.
składniki na mięso:
- 800 g-1 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 225 ml bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Cebulę pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić na większe części i przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć kurczaka tylko do zrumienienia z obydwu storn. Odstawić.
Na tej samej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać mąkę i smażyć chwilę, ciągle mieszając. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pastę orzechową, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelnię dodać kurczaka i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut aż sos zgęstnieje. Całość posypać natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Satsivi sauce chicken
4 portions
ingredients for sauce:
- 120 g walnuts
- juice of 1 lemon
- 125 ml stock
- 1 chilli without seeds
- 2 garlic cloves
- half of the parsley or coriander bunch
Blend all ingredients into a paste, set aside.
ingredients for chicken:
- 800 g- 1 kg chicken breast
- 1 onion
- 325 ml stock
- 2 tablespoons all purpose flour
- salt, pepper to taste
Onion cat into small cubes, chicken cut into big chunks, season with salt and pepper. Heat a frying pan with 2-3 tablespoons olive oil and fry chicken just until golden on both sides. Set aside.
Heat another 1-2 tablespoon oil in the same pan and add onion, fry until glossy. Add flour and fry for 1 minute, stir all the time. Add stock and bring to a boil. Add walnut paste and stir well. Add chicken and cook on low heat around 30 minutes until the sauce is sticky. Sprinkle with parsley or coriander. Serve with rice and salad.
Enjoy!
Oj, widzę że i mi przypadnie to danie do gustu 😋 Lubię cytrynę z mięsem 😉 Do tego szybkie w rzygotowaniu 👍
OdpowiedzUsuńFantastyczne, przepyszne danie 😍 Bardzo mi podpasowało!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowało!!!
UsuńMmm, zapowiada się pysznie, lubię takie oryginalne połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuń