Tajska zupa z krewetkami
Thai shrimp soup, for English scroll down
Zupa idealna na pogodę, która jest w Oslo, -10 i skrzypiący śnieg. Kupiłam nawet dzisiaj specjalną bieliznę termiczną, bo już jest niestety za zimno tylko na jeansy. W nocy temperatura jest jeszcze niższa, więc trzeba się ratować ciepłym jedzeniem. Ta zupa nie dość, że jest super sycąca to jeszcze porządnie rozgrzewa, czego teraz mi trzeba. Upiekłam nawet jabłecznik, bo on mi się kojarzy z takim "ciepłym" ciastem. Jest naprawdę zimno, ale nie przeszkadza mi to, bo tak naprawdę mamy pogodę, jaka powinna być w zimę. Kiedy rozmawiałam z mamą przez telefon, wiedziałam, że jest rozczarowana polską zimą, deszczowo, pochmurno i nieznośnie szaro.
Niemniej tę zupę warto zrobić, przynajmniej poprawi Wam humor;)
Tajska zupa z krewetkami
5-6 porcji
składniki:
- 1 litr bulionu
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchew
- 250 g pieczarek lub innych grzybów
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (moja jest super ostra)
- 300 g krewetek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- puszka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 limonka
- sól, pieprz
- sezam i orzeszki ziemne do podania
Krewetki przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny, włożyć do lodówki na ok 30 minut.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w słupki a marchew w większą kostkę.
W woku rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz i smażyć jeszcze chwilę. Dodać marchew i smażyć ok 2-3 minut. Dodać paprykę, chwilę później pieczarki i smażyć do zrumienienia. Wlać bulion, obydwie pasty oraz przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko kokosowe i ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie gotować ok 5-10 minut. Wrzucić oczyszczone krewetki i gotować 5 minut. Wlać sok z 1/2 limonki, zamieszać i podawać z pokrojoną limonką, sezamem oraz orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Thai shrimp soup
5-6 portions
ingredients:
- 1 liter of stock
- 1 red bell pepper
- 1 big carrot
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 lime
- 300 g shrimps
- 250 g muskrooms
- 1 teaspoon tamarind paste
- 1 teaspoon red curry paste (mine is very spicy)
- 1 can coconut milk
- salt, pepper
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon tumeric
- sesame and peanuts for serving
Clean shrimps and season with salt and pepper. Sprinkle with lemon juice and take to the fridge for 30 minutes.
Cut onion, garlic and ginger into small cubes. mushrooms into slices, bell pepper into stripes and carrot into bigger cubes.
Heat 1-2 tablespoons olive oil on a wok over medium heat. Add onion and fry until glossy, add garlic and ginger and fry for 1 more minute. Add carrot and fry another 2-3 minutes. Add bell pepper and one minute after mushrooms and fry until golden. Pour stock, both pastes and spices, bring to boil. Add coconut milk and bring to boil again then cook for 5-10 minutes on low heat. Add shrimps and cook for 5 minutes, add juice of 1/2 lime and stir. Serve with lime slices, sesame and peanuts.
Enjoy!
Tak bardzo chciałabym ją zjeść, ale niestety krewetek teraz nie mogę 😐 Pięknie wygląda!Chociaż oko nacieszy 😉
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz ją zrobić bez krewetek albo zamiast nich na przykład z kurczakiem, będzie na pewno bardzo smaczna:)
UsuńPozdrawiam!
Kolejny raz dziękuję za super podpowiedź 😗
UsuńZupka jest przeeepyszna ❤️ Rewelacyjny przepis!
OdpowiedzUsuń