Złote babeczki miodowe z kremem maślanym i dżemem malinowym
Golden cupcakes with buttercream and raspberry jam, fro English scroll down
Złote babeczki miodowe z kremem maślanym i dżemem malinowym
12 babeczek
składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 80 g miodu
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 80 g miodu
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 dużych malin
- ok 12 łyżeczek dżemu malinowego
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni- grzanie góra- dół.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Cukier utrzeć z masłem do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując cały czas. Do masy na przemian dodawać suche i mokre składniki, rozpoczynając i kończąc na dodawaniu suchych. Miksować na małych obrotach tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do papilotek, włożonych do formy na muffiny. Babeczki piec ok 20- 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć piekarnika i ostudzić.
W muffinach zrobić dziurę, włożyć malinę z przykryć dżemem malinowym.
składniki na krem:- 230 g masła
- 360 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany kremówki
Miękkie masło ucierać aż zacznie bieleć, następnie oddawać cukier puder i miksować cały czas. Na sam koniec dodać kremówkę i zmiksować do połączenia. Na papier do pieczenia wycisnąć 12 kremowych wierzchów, ja użyłam tylki Wilton 6B. Całość wstawić do zamrażarki na ok 30 minut.
pozostałe składniki:- złoty barwnik w proszku
- kilka łyżek alkoholu- wódki lub jasnego rumu
- złoty piasek (posypka)
- złote świeczki
Barwnik wymieszać z alkoholem, tak aby konsystencja była płynna ale nie rozrzedzona. Krem wyciągnąć z zamrażarki i pomalować go złotym płynem- sprawdzi się do tego mały i wąski pędzelek. Jest to dość pracochłonne, więc ja podzieliłam krem na dwie części, wyciągając 6 wierzchów a 6 zostawiając w zamrażarce.
Kiedy wierzchy wyschną przełożyć je na babeczkę i odczekać aż się odmrożą.
Boki ciasta również pomalować na słoty kolor. Na koniec udekorować posypką i świeczkami.
Golden cupcakes with buttercream and raspberry jam
12 cupcakes
ingredients for cupcakes:
- 250 g all purpose flour
- 2 eggs
- 150 g sugar
- 120 g butter in room temperature
- 80 g runny honey
- 120 ml milk
- 1 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- 250 g all purpose flour
- 2 eggs
- 150 g sugar
- 120 g butter in room temperature
- 80 g runny honey
- 120 ml milk
- 1 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- 12 big raspberries
- 12 teaspoons raspberry jam
Preheat oven to 180 C deegres.
In the bowl combine flour, baking powder and salt, set aside. In the mixing bowl beat butter and sugar until light and fluffy. Gradually add eggs, one at a time until incorporated scraping down sides of the bowl. Add alternately wet and dry ingredients, startin and ending with dry. Mix just until combine.
Divide batter among paper lined muffin cups. Bake in preheated oven for 20- 25 minutes until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Remove from the oven and let cool.
Make holes in the cupcakes, add raspberries and cover with jam.
ingredients for buttercream:
- 230 g butter at room temperature
- 360 g icing sugar
- 3 tablespoons heavy cream
Beat butter until white and fluffy, next gradually add icing sugar, mix all the time. Add heavy cream and mix until combined. Pipe 12 buttercream tops on the baking sheet, I used Wilton 6B tip. Next take into the freezer and set aside for around 30 minutes until completely set.
remaining ingredients
- gold food coloring in powder
- few tablespoon of alcohol- vodka or white rum
- gold sprinkles
- gold candles
Mix food coloring and alcohol to get liquidy paste. Remove buttercream tops from the freezer and cover with food coloring. I used small and thin brush. Painting tops is a bit time-consuming so I took out 6 at first and then remaining. Transfer buttercream tops on the cupcake and wait until unfreeze. Paint sides of the cupcakes as well. When the buttercream is soft decorate with sprinkles and candles.
Enjoy!
Świetny efekt 👍 I ten dodatek malin 😋 Mniam
OdpowiedzUsuńJakiego aparatu używasz? :) Zdjęcia są po prostu zjawiskowe i powalają na kolana! *.*
OdpowiedzUsuńBabeczki również genialne! :)
Używam staruszka Nikona d5100, ale w najbliższej przyszłości chcę zmienić na pełną klatkę:) Używam obiektywu Nikkor 50 mm f 1/4 i myślę że to on daje mi większe pole do popisu :) w każdym razie bardzo dziękuję :*
UsuńWyglądają niesamowicie efektownie :)
OdpowiedzUsuń