niedziela, 28 stycznia 2018

Złote babeczki miodowe z kremem maślanym i dżemem malinowym

Złote babeczki miodowe z kremem maślanym i dżemem malinowym

Golden cupcakes with buttercream and raspberry jam, fro English scroll down


przepis na ciasto babeczkowe wykorzystałam z innego mojego przepisu, który możecie zobaczyć tutaj (warto!), jednak cała koncepcja babeczek uległa zmianie. Oglądałam kiedyś mini tutorial, jak zrobić złote babeczki. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować, więc podjęłam się zadania właśnie wtedy, kiedy zbliżały się urodziny mojej współlokatorki. Najpierw jednak musiałam poszukać w paru sklepach odpowiednich narzędzi, bowiem... wszystko miało być złote począwszy od papilotek i kończąc na świeczkach. Nie było to proste, ponieważ odcieni złota jest dużo i w rezultacie niestety świeczki są innego odcieniu ale reszta w miarę ma jeden kolor, z czego bardzo się cieszę. Uważam, że taka technika dekoracyjna jest świetna. kiedy chcemy nadać naszemu kremowi blasku i drobinek, a ciężko to uzyskać wsypując do kremu pyłek, ponieważ efekty będzie bardzo delikatny. Można również użyć specjalnych spray'ów do ozdabiania, ale jest to dosyć drogie. Tutaj wystarczy nam złoty barwnik w proszku i pędzelek.

Złote babeczki miodowe z kremem maślanym i dżemem malinowym
12 babeczek

składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 80 g miodu
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 dużych malin
- ok 12 łyżeczek dżemu malinowego 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni- grzanie góra- dół.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Cukier utrzeć z masłem do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując cały czas. Do masy na przemian dodawać suche i mokre składniki, rozpoczynając i kończąc na dodawaniu suchych. Miksować na małych obrotach tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do papilotek, włożonych do formy na muffiny. Babeczki piec ok 20- 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć  piekarnika i ostudzić.
W muffinach zrobić dziurę, włożyć malinę z przykryć dżemem malinowym. 

składniki na krem:- 230 g masła
- 360 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany kremówki

Miękkie masło ucierać aż zacznie bieleć, następnie oddawać cukier puder i miksować cały czas. Na sam koniec dodać kremówkę i zmiksować do połączenia. Na papier do pieczenia wycisnąć 12 kremowych wierzchów, ja użyłam tylki Wilton 6B. Całość wstawić do zamrażarki na ok 30 minut.

pozostałe składniki:- złoty barwnik w proszku
- kilka łyżek alkoholu- wódki lub jasnego rumu
- złoty piasek (posypka)
- złote świeczki

Barwnik wymieszać z alkoholem, tak aby konsystencja była płynna ale nie rozrzedzona. Krem wyciągnąć z zamrażarki i pomalować go złotym płynem- sprawdzi się do tego mały i wąski pędzelek. Jest to dość pracochłonne, więc ja podzieliłam krem na dwie części, wyciągając 6 wierzchów a 6 zostawiając w zamrażarce. 
Kiedy wierzchy wyschną przełożyć je na babeczkę i odczekać aż się odmrożą.
Boki ciasta również pomalować na słoty kolor. Na koniec udekorować posypką i świeczkami. 

Golden cupcakes with buttercream and raspberry jam
12 cupcakes

ingredients for cupcakes:
- 250 g all purpose flour
- 2 eggs
- 150 g sugar
- 120 g butter in room temperature
- 80 g runny honey
- 120 ml milk
- 1 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- 12 big raspberries
- 12 teaspoons raspberry jam

Preheat oven to 180 C deegres.
In the bowl combine flour, baking powder and salt, set aside. In the mixing bowl beat butter and sugar until light and fluffy. Gradually add eggs, one at a time until incorporated scraping down sides of the bowl. Add alternately wet and dry ingredients, startin and ending with dry. Mix just until combine.
Divide batter among paper lined muffin cups. Bake in preheated oven for 20- 25 minutes until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Remove from the oven and let cool.
Make holes in the cupcakes, add raspberries and cover with jam. 

ingredients for buttercream:
- 230 g butter at room temperature
- 360 g icing sugar
- 3 tablespoons heavy cream

Beat butter until white and fluffy, next gradually add icing sugar, mix all the time. Add heavy cream and mix until combined. Pipe 12 buttercream tops on the baking sheet, I used Wilton 6B tip. Next take into the freezer and set aside for around 30 minutes until completely set. 

remaining ingredients
- gold food coloring in powder
- few tablespoon of alcohol- vodka or white rum
- gold sprinkles
- gold candles 

Mix food coloring and alcohol to get liquidy paste. Remove buttercream tops from the freezer and cover with food coloring. I used small and thin brush. Painting tops is a bit time-consuming so I took out 6 at first and then remaining. Transfer buttercream tops on the cupcake and wait until unfreeze. Paint sides of the cupcakes as well. When the buttercream is soft decorate with sprinkles and candles. 
Enjoy!



 




4 komentarze:

  1. Świetny efekt 👍 I ten dodatek malin 😋 Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego aparatu używasz? :) Zdjęcia są po prostu zjawiskowe i powalają na kolana! *.*
    Babeczki również genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam staruszka Nikona d5100, ale w najbliższej przyszłości chcę zmienić na pełną klatkę:) Używam obiektywu Nikkor 50 mm f 1/4 i myślę że to on daje mi większe pole do popisu :) w każdym razie bardzo dziękuję :*

      Usuń
  3. Wyglądają niesamowicie efektownie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...