sobota, 28 listopada 2020

Bułeczki drożdżowe z borówką brusznicą i twarogiem

Lingonberry and farmer's cheese buns, for English scroll down



Jeśli zastanawiacie się, co to jest borówka brusznica to spieszę z wyjaśnieniem. Jest nazywana inaczej borówką czerwoną i rośnie w umiarkowanym i chłodnym klimacie na całej półkuli północnej. W Norwegii jest jej sporo w lesie, dlatego jest tu dość popularna. Można z niej zrobić dżemy, sosy do mięsa, dodać do chleba czy wypieków. Jest kwaśna w smaku, dlatego dobrze połączyć ją z czymś słodkim. 
W Norwegii jest dosyć popularna w połączeniu z pieczonymi żeberkami i dodatkiem do gulaszu z renifera w postaci sosu. Najczęściej spożywa się ją właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Jeśli kiedyś zauważycie ją w sklepie, kupcie i zróbcie te bułeczki, są przepyszne;)

Bułeczki drożdżowe z borówką brusznicą i twarogiem
12 bułeczek

składniki na dżem:
- 400 g borówki brusznicy
- 200 g cukru

Borówkę zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Następnie dolać odrobinę wody i gotować, aż borówka się rozpadnie i zacznie gęstnieć. Odstawić.

składniki na masę twarogową:
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko

Twaróg ugnieść praską do ziemniaków kilkakrotnie, dodać jajko i cukier i dobrze wymieszać. Odstawić

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 7 g drożdży suchych instant
- 250 ml letniego mleka
- 60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w dzieży miksera i ugniatać do połączenia. Dodać masło i zagniatać aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia. 
Następnie ciasto odgazować i zagnieść chwilę na blacie, po czym rozwałkować na prostokąt (ok 30x40 cm). Prostokąt wysmarować twarogiem i nałożyć dżem, po czym zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 bułeczek i wsadzić do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół.
Kiedy bułeczki wyrosną posmarować je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut do zarumienienia.
Bułeczki wyciągnąć z piekarnika i ostawić do całkowitego ostudzenia.

składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- 1-2 łyżeczki dżemu z czerwonej borówki (pozostałego z pieczenia)

Do cukru pudru powoli wlewać mleko i ucierać do ujednolicenia masy. Lukier powinien być lejący, ale nie rzadki. Dodać dżem i wymieszać do uzyskania różowego koloru. Zimne bułeczki polać lukrem.
Smacznego!

Lingonberry and farmer's cheese buns
12 buns

ingredients for lingonberry jam:
- 400 g lingonberries
- 200 g sugar

Put sugar and lingonberries to a sauce pan and set aside for 30 minutes. Next cook over medium low heat until thickended- around 5-10 minutes. Set aside.

ingredients for farmer's cheese filling:
- 300 g farmer's cheese
- 2 tablespoons sugar
- 1 egg

Mash farmer's cheese with potato masher several times, add sugar and egg and stir to combined, set aside.

ingredients for dough:
- 500 g wheat flour
- 100 g sugar
- 1 egg
- 250 ml lukewarm milk
- 7 g dry instant yeast
- 60 g melted butter

Add all ingredients except butter into a mixing bowl and stir until combined. Add butter and knead until soft and elastic. Cover with kitchen cloth and set aside in warm place to rise for 1.5 hours.
Next take out the dough from the bowl and roll into rectangle (around 30x40 cm). Spread the farmer;s cheese filling on the top, next add lingonberry jam layer (you may not use all). Roll with shorter side. Cut into 12 buns and put them into buttered baking dish. Cover with kitchen cloth and set aside to rise for 20 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Next glaze buns with beaten egg with a bit of milk and put into the preheated oven, bake approx. 20-25 minutes until golden.
Take out form the oven and cool completely.

ingredients for icing:
- 150 g icing sugar
- 2-3 tablespoons milk
- 1-2 teaspoons lingonberry jam (remaining from the baking)

Gradually add milk to the icing sugar and beat until smooth, icing should be thick but still runny. Add jam and whisk until get pink colour. Glaze cooled buns with icing and serve.
Enjoy!







1 komentarz:

  1. Wbrew pozorom, u nas można zamiennie z żurawiną kupić borówkę brusznicę. Dla mnie to taka właśnie alternatywa żurawiny. Spróbujemy tych bułeczek 🙂

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...