poniedziałek, 23 listopada 2020

Chleb owsiano-orkiszowy ze słonecznikiem i sezamem

Oat and spelt sourdough bread with sunflower seeds and sesame, for English scroll down




Kolejny chleb do kolekcji, nie wiem już który, straciłam rachubę. To cudowne, że jest tyle możliwości do upieczenia chleba! Ten jest prostym chlebem foremkowym, które są moimi ulubionymi. Ostatnio bardzo lubię dodatek mąki orkiszowej do chleba, więc dodaje ją do każdego mojego wypieku;) Ten chleb ma przyjemnie ciężką konsystencję, jednak jest sprężysty i zawiera dużo ziaren, koniecznie do przetestowania;)

Chleb orkiszowo-owsiany ze słonecznikiem i sezamem
keksówka 26 cm

składniki:
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 10 g soli
- 50 g słonecznika
- 50 g sezamu
- 40o g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, po czym przełożyć do keksówki obsypanej otrębami. Owinąć w worek plastikowy i odstawić do wyrośnięcia na ok 4-6 godzin (ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów keksówki).4
Piekarnik nastawić na 250 C.- grzanie góra-dół.
Następnie wyjąć z worka i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 45 minut. Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym wyjąć z keksówki i odstawić do całkowitego ochłodzenia.
Smacznego!

Oat and spelt sourdough bread with sunflower seeds and sesame
26 cm loaf pan

ingredients:
- 200 g whole spelt flour
- 100 g oat flour
- 50 g whole rye flour
- 50 g wheat bread flour
- 150 active rye sourdough starter
- 50 g sesame
- 50 g sunflower seeds
- 10 g salt
- 400 g water

In a bowl stir all ingredients until combined, next transfer to into a loaf pan sprinkled with barns. Put into a plastic  bag ans set aside to rise for 4-6 hours (bread should rise until the edges of the pan).
Preheat oven to 250 C.
Next put out from the bag and take to the preheated oven. Bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C and bake another 45 minutes. Take out from the oven and set aside until cool. Take out from the pan and set asidee to cool completely.
Enjoy!






1 komentarz:

  1. Wczoraj rano otwarłam Twojego bloga, żeby wybrać jeden z przepisów na chlwb a tu nowy wpis 🙂 I tak dziś na śniadanie zajadam pyszny, świeży 😋

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...