Pasta casserole with caramelized onion and mushrooms, for English scroll down
Cebula znajduje się w większości moich dań, to taka baza razem z czosnkiem, która podbija smak. Wiele tych dań można oczywiście zrobić bez cebuli ani czosnku, ale.... jeśli ktoś nie jest uczulony i lubi to po co?:)
W tym daniu cebula jest bardzo ważna, nadaje świetny smak i konsystencję. Bardzo polecam tę zapiekankę na jesień, ma właściwości rozgrzewające i poprawiające humor;)
Zapiekanka makaronowa z karmelizowaną cebulą i pieczarkami
6 porcji
składniki:
- 3 cebule
- 2 łyżeczki miodu
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 500 g makaronu penne
- 300 ml śmietanki kremówki
- 500 g pieczarek
- 250 g żółtego sera
- 40 g parmezanu
- 60 g masła
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
Masło roztopić w dużym garnku i dodać cebulę oraz miód, smażyć 5 minut, następnie dodać 60 ml wina i smażyć aż wino odparuje (parę minut). Dodać kolejne 60 ml wina i znowu smażyć do odparowania wina. Następnie dodać czosnek oraz pieczarki, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć do złotego koloru. Dodać liście laurowe i wlać pozostałe wino, sos Worcester oraz bulion, całość zagotować. Dodać makaron i gotować aż będzie odrobine twardszy niż al dente. Dodać kremówkę, parmezan i połowę żółtego sera, przyprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Całość posypać pozostałą połową żółtego sera i wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut do zezłocenia się sera. Wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego!
Pasta casserole with caramelized onion and mushrooms
6 portions
ingredients:
- 3 onions
- 2 teaspoons honey
- 250 ml dry white wine
- 2 garlic cloves
- 750 ml stock
- 1 tablespoon Worcestershire sauce
- 500 g penne pasta
- 300 ml heavy cream
- 250 g yellow cheese (gouda is the best)
- 40 g Parmesan
- 60 g butter
- 2 teaspoons dried thyme
- 2 bay leaves
Preheat oven to 200 C.
Cut onion in stripes, garlic in small cubes and mushrooms in slices.
Heat butter in a big pot, add onion and honey, fry 5 minutes, then add 60 ml white wine and cook until wine is evaporated (few minutes). Add another 60 ml white wine and cook again until evaporated. Add mushrooms, garlic and season with thyme, salt and pepper. Fry until golden. Add bay leaves and pour rest of the wine, stock and Worcester sauce. Bring to a boil and add pasta. Next cook until pasta is almost al dente but still a bit hard. Add heavy cream, Parmesan and half of the gold cheese, season with salt and pepper. Stir everything and transfer to a oiled casserole dish and cover the top with remaining gold cheese. Put to the preheated oven and bake 20 minutes until golden.
Take out from the oven and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )