piątek, 6 listopada 2020

Najlepszy gulasz jagnięcy

 Lamb stew with potatoes, mushrooms and carrot, for English scroll down


To jedno z tych dań, o których się nie zapomina. Smak tego gulaszu jest fantastyczny, rozpływające się mięso, aromat czerwonego wina i zapach tymianku. Robiłam go już kilkakrotnie, również z mięsem wołowym i za każdym razem wychodził wspaniały. Muszę przyznać, że to chyba najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek w życiu jadłam. Dodatkowo, jego ugotowanie nie jest trudne, a i starcza na jakiś czas, bo wychodzi go cały gar. To świetny pomysł, szczególnie teraz, kiedy pogoda za oknem nie nastraja, a w Norwegii może nawet spać pierwszy śnieg lada dzień.
Jeśli nie posiadacie jagnięciny lub ciężko ją dostać, mięso wołowe również się nada:)

Gulasz jagnięcy z ziemniakami, pieczarkami i marchewką
8 porcji

składniki:
- 2 kg udźca jagnięcego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 g boczku
- 500 g pieczarek
- 4 marchewki
- 800 g ziemniaków
- 1 litr bulionu- najlepiej wołowego
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pierz do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej (można użyć ziemniaczanej)

Mięso pokroić w 2 cm kostkę, jeśli posiada kości to nie wyrzucać.
Boczek, cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, pieczarki i marchewki w plasterki.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić połowę mięsa. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez parę minut na wszystkich stronach, aby domknąć pory. Odstawić na talerzyk i tak samo postąpić z drugą porcją mięsa, odstawić. 
W tym samym garnku rozgrzać trochę więcej oleju, następnie podsmażyć boczek na złoto, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić suszonym i świeżym tymiankiem oraz solą i pieprzem, smażyć na złoty kolor. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pastę pomidorową i wymieszać. Wlać wino i gotować ok 5 minut, aż alkohol odparuje. Dolać bulion i dodać mięso. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1.5 godziny.
W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Po 1.5 godziny dorzucić ziemniaki do gulaszu, zwiększyć ogień i gotować 10 minut. Następnie odlać parę chochli płynu do miski z mąką i wymieszać do utworzenia jednolitej pasty. Pastę dodawać ostrożnie do gulaszu i mieszać aż gulasz zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba i gotować 5-10 minut. 
Smacznego!

Lamb stew with potatoes, mushrooms and carrots
8 portions

ingredients:
- 2 kg lamb leg
- 2 onions
- 4 garlic cloves
- 250 g bacon
- 500 g mushrooms
- 4 carrots
- 800 g potatoes
- 1 liter stock- beef is the best
- 300 ml dry red wine
- 1 tablespoon tomato paste
- 1 teaspoon dried thyme
- 1 handful fresh thyme
- 1 bay leaf
- salt and pepper to taste
- 3 tablespoons wheat flour (potato starch should be good as well)

Cut meat in 2 cm cubes.
Dice bacon, onion and garlic. Slice carrots and mushrooms.
In a big pot heat 2-3 tablespoons oil and add  half of meat. Fry for a minute on each side to close pores. Next set aside and add remaining meat to fry. Set aside again. In the same pan add a bit more oil and toss bacon, fry until golden. Add onion and fry until glossy, add garlic and fry for a minute more. Add mushrooms, season with dry and fresh thyme, season with salt and pepper and fry until golden. Add carrots and fry for 2 minutes. Add potato paste and stir well. Pour wine and cook for 5 minutes, next pour stock and add meat. Bring everything to a boil, next reduce temperature and cook covered for 1.5 hours. 
Meanwhile peel and dice potatoes.
After 1.5 hours add potatoes to the stew, increase the temperature and cook for 10 minutes. Next add few ladles of stew (just liquid) to the bowl with flour and whisk until smooth paste. Gradually add flour paste into the stew and stir well until thickened. Season with salt and pepper if needed and cook for 5-10 minutes. 
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...